måndag 31 maj 2010

Nytt officiellt datum på A Dance with Dragons ...

... september 2011 ... enligt senaste uppskattningen. Men tv-serien kommer ju iallafall ... Ho hum. Vi får se det såhär: gott om tid för alla att läsa ikapp!!

Konstiga filmnyheter

Guillermo del Toro ska inte längre regissera Bilbo-filmerna. *sigh* Han kommer dock att vara med som medförfattare. Peter Jackson är exekutiv producent, men det är ännu inte bestämt vem den nya regissören blir. Tänkta släppdatum för filmerna (boken kommer att delas upp i två filmer) är december 2012 resp december 2013 ...

Neil Patrick Harris ska å andra sidan spela huvudrollen i den kommande smurf-filmen. *wtf?* Men han ska inte vara smurf. Och han ska inte vara Gargamel, för det ska Hank Azaria vara. Vad finns det mer? Ska han vara Azrael? Det spelar egentligen ingen roll vem han ska spela - plötsligt vill jag se smurf-filmen. *kollar på IMDb ...* Han ska spela Johan!! Det blir en crossover med Johan och Pellevin! WIN! *glädjedans*

Edit: Eller inte. Nu verkar det som att smurfarna ska förflyttas till nutida New York. Och att NPH ska spela någon nutida snubbe. Jaha. Det var kanske för bra för att vara sant ...

Och det ser ut som att Graveyard Book-filmen, som tydligen riskerade att köra på grund, nu har nytt hopp om liv. Ett nytt produktionssamarbete är på gång och har valt ut The Graveyard Book som ett av projekten de ska utveckla i första hand. Neil Jordan ska fortfarande skriva och regissera. Vi håller tummarna!

söndag 30 maj 2010

Mödrar, oh dessa mödrar!

Idag är det Mors Dag! Om du inte har en egen mamma att gratulera kan vi erbjuda ett urval:
(massiva spoilervarningar för det mesta! Har du inte sett Buffy, Angel eller BSG eller läst Fables så beware! Och skynda dig att komma ikapp! ;)

Sarah Connor! - kick-ass mamma som "took [...] the responsibility of raising the hope of mankind to heart."

All my darling daughters & Ristorante Paradiso - komplicerade mor-dotterrelationer, moms are people too. Bittra döttrar får en mer mångfacetterad bild av sina mödrar efter att ha lärt känna dem igen senare i livet.

Catelyn Stark - må ha gift sig Stark men är ju alltjämt en Tully: "Family, Duty, Honor."

Ellen Ripley. "There's a monster in your chest. These guys hijacked your ship, and they sold your cryo tube to this... human. And he put an alien inside of you. It's a really nasty one. And in a few hours you're gonna die. Any questions?" "Who are you?" "I'm the monster's mother."

Species - visserligen blev inte Sil mamma förrän i uppföljaren, men om någon någonsin endast haft en tickande biologisk klocka framför ögonen så är det hon.

Jennifer Brown, Yoricks mamma i Y the last man. "Yorick Brown, you may very well be the last man on Earth. You have a responsibility to the world now!"

Lily Potter och Darla. Man får extrapoäng om man offrar sitt liv för sitt barn!

Mrs Owens, adoptivmamma till Nobody i The Graveyard Book. Må vara spöke men är tapper och pålitlig som en vargmamma.

Joyce Summers. "Actually, I was thinking my daughter is going to kill you soon. "

Queen Amidala, Rosemary och Cordelia. Somliga graviditeter (och orsakerna till dem) är mer ödesmättade än andra ... Extrapoäng till Cordelia som hann med två mystical pregnancies ...

Muminmamman. Hallonsaft, utfärder och äventyr!

Kate Conner, Demon-hunting soccer mom!

Nanny Ogg är Modern i häxtreenigheten Crone-Mother-Virgin - och mor till femton ungar.

Snow White, mamma till sju flygande, hamnskiftande vargvalpar.

Queen of the Borgs - "I am the beginning... the end. The one who is many. I am the Borg." Kanske inte en mor i dess biologiska betydelse, men parallellerna är starka ...

Dana Barrett i Ghostbusters 2. You know, there are many perks to being the mother of a living God.

Molly Weasley, oozing of mommyness!


Sharon Agathon, föder fram den första naturlagsvändande Hera som är den första cylon- /människohybriden, och visar sig vara upphovsmamman för hela mänskligheten. Mommy squared!

Lilith Iyapo är modern till de genetisk omformulerade Oankali/människohybriderna som ska återbefolka jorden efter att en handfull militärer blev lite väl trigger happy med den stora röda knappen.

Och sist - i skamvrån! - ställer vi Mrs Bates, Starbucks mamma, Jessica Atreides, och den andra mamman i Coraline.

/Karin Summers och Lina Connor

fredag 28 maj 2010

Vilken bok suktar du mest efter?

Snape visar sig vara den Alan Rickman som skulle vinna mot de andra Alan Rickman. Likt alla stora trollkarlar och -packor äger ju Snape en rejäl Grimoir, så veckans omröstning är, vilken bok skulle du helst vilja äga?

Necronomicon, så som den nedskrevs av den galne araben Al-Hazred.
Death Note, för den misantropiske vigilanten.


Indy den äldres anteckningsbok leder dig till den helige Graalen, vad mer kan man be om?


Spiderwick's Field Guide to the Fantastical World around you lär dig skilja på diverse feer och fä, och vilka du ska akta dig undan.Den oändliga historien med AURYN på sig, för vem vill inte dras in i den mest fantastiska sagan av dem alla?


Liftarens guide till galaxen, din bäste kompanjon när du har tummen ute i universum.

Destinys bok, den främste accessoaren av dem alla.
Pennys bok i Inspector Gadget verkar vara e-boken över alla.


Book of Shadows är boken som skyddar sig själv mot skada och ger dig tillgång till trollformler.


red. anm.: Vi har förstås fått välja bort alla de andra böckerna vi suktat efter. Välkommen att lämna fotnötter och write-in-röster i kommentarerna!

torsdag 27 maj 2010

Nostalgi!

Nostalgikörtlarna la i högsta växeln när vi fick in den här DVD-boxen:


Om inga klockor ringer vid åsynen av Denver så vänta tills ni hör vinjetten... För ynka 179 kronor kan denna fantastiska åttitalsserien bli din.

tisdag 25 maj 2010

Utsålt!

Vi har haft en underbar signeringsdag och sålt slut på Udda verklighet! (Om du hade förhandsbokat den finns ditt undanlagda exemplar självklart kvar!) Imorgon signerar Nene i vår butik i Göteborg kl 17-18, hjärtligt välkomna dit! Nya exemplar kommer in till Malmö i slutet av veckan, och Nene är tillbaka i butiken på fredag, och kan säkert övertalas om att signera då också :)

/Väldigt stolt kapten

Nördstolthet!

Idag, 25 maj, kan mycket väl vara en av årets nördigaste dagar. Det är:

Towel Day.
Till minne av Douglas Adams, för alla oss lyftkranar som alltid vet var vi har handduken.Geek/Nerd Pride Day.
På årsdagen för urpremiären av Stjärnornas Krig 1977, men till för alla sorters nörderi!The Glorious 25th of May.
Årsdagen för Den Ärorika Revolutionen i Ankh-Morpork.Och förstås, smygsläpp och signering av Udda Verklighet av Nene Ormes på SF-bokhandeln i Malmö!!

Välkommen, med handduk, lasersvärd, syrenkvist och skatfjäder!

fredag 21 maj 2010

Köp 3 vampyrer, betala för 2!

Nu drar vi igång en vampyrkampanj, i alla tre butikerna och på postordern: Köp 3 betala för 2! på följande vampyrböcker:

Vampire Academy - bok 1-4. Morganville Vampires - bok 1-8. Vampire Memories - bok 1-2. Vampire Babylon - bok 1-3. Dark Ones - bok 4 och 6-8 (de är sinsemellan relativt fristående). Black Dagger Brotherhood - bok 1-7.
Kampanjen pågår i en vecka på postordern, och i butiken tills vampyrerna tagit kål på oss allihop.

onsdag 19 maj 2010

Udda verklighet, nu i butik!

Vi var beredda att vänta tills på tisdag, men plötsligt öppnade vi en låda, och där var den - Udda verklighet!!
Vi funderade på att vara ståndaktiga och hålla oss till planen, men vi kan ju inte riskera att mugglarboklådor får in den före oss? På signeringsdagen 25 maj kommer den att kosta 119 kr, men redan nu kan ni få den för 139 kr om ni inte kan vänta. Och kan ni verkligen det? Läs första recensionen här! Och välkomna in!

/Stolt kapten

tisdag 18 maj 2010

Vi har fått en present!

En jättefin present, som man märker när man är ute på kafferast i vårsolen:
Tack så mycket, anonyma vän!

Udda verklighet - förhandsboka, kom på smygsläpp och få den signerad!

I slutet av maj släpps Udda verklighet av Nene Ormes, en urban fantasy-roman som utspelar sig i Malmö! Recensionsdagen är 27 maj, men redan 25 maj kommer vi att ha smygsläpp här i Malmöbutiken - med möjlighet att träffa författaren och få boken signerad. Den 26 maj finns Nene på plats och signerar i Göteborgsbutiken klockan 17-18, alltihop också i samband med att förlaget Styxx fantasy lanseras. Redan nu kan du förhandsboka Udda verklighet här!

Välkomna!

Ur beskrivningen av boken:

Udda vaknar upp från en dröm om en kvinna som flyr för sitt liv över järnvägsspåren utanför Malmö Central, och först vet hon inte vad som är verklighet och vad som är dröm. Udda har alltid varit plågad av drömmar så levande att hon knappt får sova, men det här var värre än vanligt. Hennes bäste vän Daniel föreslår att de ska söka upp platsen där kvinnan inte längre kunde undkomma sina förföljare, och de hittar den: ett brunnslock inne på spårområdet. Det fläckigt av blod.

Udda vill inte acceptera att hennes märkliga, skrämmande drömmar kan vara sanna - och hon vill verkligen inte veta mer om vad som hände vid brunnen. Men det vill Daniel, för honom är det ett äventyr. Han ger sig av, ensam, ner under brunnen ... och försvinner.

Men inte helt spårlöst. Udda drömmer om honom. Och hon drömmer om en annan man, som verkar vara inblandad i en annorlunda, sär värld där där det finns orakel, hamnskiftare och övernaturliga förmågor, där det finns andra dörrar genom tid och rum än vi är vana vid. En värld Udda nu måste ge sig in i för att hitta Daniel. En värld som skulle kunna vara riktigt intresserad av en som drömmer sanndrömmar.

Udda verklighet
är en roman som utspelar sig i ett Malmö som finns bredvid och under vår stad, bland folk vars liv styrs av helt andra lagar. Det är en spännande, otäck, sexig och nydanande svensk urban fantasy.

Vill man ha ett smakprov så finns de första två kapitlen här.

måndag 17 maj 2010

Who would win in a fight? Alan Rickman would win in a fight.

En joddlande räv är vår perfekta Robin Hood! Med karlar i trikåer på en fin andraplats. Vi funderade på att följa upp det här med en omröstning om bästa Sheriff i Nottingham, men - beslutade vi allsmäktigt - det är ju så uppenbart vem som skulle vinna det. Så han får istället slåss mot sig själv! Mina damer och herrar, kålmaskar och änglar, plats på scen för: Alan Rickman!!!

Who would win in a fight?

Sheriffen i Nottingham


Severus Snape
Metatron


Hans Gruber


Rasputin


Alexander Dane


Judge Turpin

Nebula-priset till Paolo Bacigalupi!

Årets Nebula-priser har delats ut av Science Fiction and Fantasy Writers of America. Priset för bästa roman gick till The Windup Girl av Paolo Bacigalupi! Andra vinnare är Kage Baker, Eugie Foster, Kij Johnson, Catherynne M. Valente och District 9, och Joe Haldeman utsågs till nästa Damon Knight Grand Master. Läs hela listan här!

fredag 14 maj 2010

Ni missar väl inte kaninerna?


Imorgon får vi besök av kaninerna från Bluebell Woods! Missa inte chansen att få tag på ett fanzine och lite fina knappar, för att inte tala om chansen att prata med skaparna av dessa nya hjältar.

/Mene Nagpie

onsdag 12 maj 2010

Fem gastar..

Enligt god nautisk sed bör Kaptenens födelsedag firas med buller och bång,
bomber och granater samt rom och sång.
Här på skeppet är vi noga med att följa sed och vill därför gratulera vår kapten och framföra våra hjärtligaste lyckönskningar!
Länge leve Kaptenen!


/ Hela besättningen.

tisdag 11 maj 2010

Nördarna rekommenderar: Vampire Academy


Idag landade den hett efterlängtade Spirit Bound i butiken, och med tanke på det kommer här en varm rekommendation: Har du inte läst Vampire Academy av Richelle Mead så är det dags att börja nu.

Vampire Academy är både namnet på serien och namnet på första boken om Rose, Lissa, Dimitri och de andra. Det är också namnet på den skola där Rose och Lissa går. Det är en skola för vampyrer och halvvampyrer. Magi, självförsvar, hur man blir en livvakt och annat matnyttigt finns med på schemat bredvid de andra ämnena.

I Meads värld finns det dödliga vampyrer och odödliga vampyrer. Det är de senare som är de sanna monstren. Det är också därför halvvampyrerna behövs för att skydda sina dödliga skyddslingar från de odödliga galningarna.

Böckerna har ett otroligt driv framåt, med scener som är så spännande att man läser snabbare och snabbare, blandat med tonårsangst, hormoner, sann vänskap och förbjuden kärlek. Världen känns riktigt verklig, dumma beslut får svåra konsekvenser och när livet på skolan inte längre är säkert så tvingas eleverna att växa upp.

Serien ska bestå av sex böcker (varav tre finns på svenska), de fyra första finns i pocket och den femte kom som sagt idag, inbunden. Den sjätte och avslutande delen (Last Sacrifice - en titel som är olycksbådande) kommer lagom till jul och det är nästan så man håller andan medan man väntar.

Gillar man Buffy och böcker med lite fart där ingen karaktär går säker, då kommer man att älska Vampire Academy.

-Nene Ivashkov

söndag 9 maj 2010

Hijacking från Barcelona, Seriemässan på Placa Expanya

Lyckades ta mig till Seriemässan som hölls i Barcelona denna helgen och tänkte dela med mig av ett kortare reportage.

Utställningen fanns på en väldigt maffig plats, placa expanya, och såg mycket lovande ut utifrån.
Cosplayare, roliga t-shirts och blandat pack trängdes för att få komma in.
Jag vet inte vad jag förväntade mig att få för 6 euro och priset kändes inte så farligt, väl inne så insåg jag dock att det inte var så maffigt som jag först gått och föreställt mig.


(att få titta på orginalteckningar är bland det bästa jag vet, och det fanns det en del av iallafall)


Som en enorm butik ungefär.Det fanns lite föredrag, extremt dyra smörgåsar, lite workshops, utställningar och sen en massa små seriestånd utspridda över en väldigt stor lokal.


(airbrush plus tisha likamed feta tryck)

Jag spenderade nog två timmar med att vandra runt allting och titta på allt och alla. Det var mycket trevligt. Men inte så överväldigande som jag hade tänk att det skulle vara med seriemässa i en stad som Barcelona, eller land som Spanien, som ändå är väldigt stora på serier, både inom landet och med import. Seriebutikerna i Barcelona är nästan mer spännande än mässan faktiskt var. Det roligaste var allt som oftast alla människor runtomkring mässan.

(alla människor sa jag och fotade tydligen samma tjej två gånger)

Iallafall en riktigt trevlig sak att göra en lördag. Hade jag sen pratat spanska så hade jag kanske kunnat ta del av mera av programmet och säkert fått ut större del av kakan.

Innan jag gick till mässan så lovade jag mig själv att om jag hittade en specifik bok som jag velat ha länge så skulle jag få köpa den och bara den, oavsett pris.


(och jag hittade den)


Kanske gör jag en ny hijack när jag utforstkat flera av Barcelonas seriebutiken det finns en hel del, och jag fick flera spännande tips på mässan.
(Om någon har spännande tips på relaterade platser eller saker i Barcelona eller dess omgivning så tar jag mer än gärna emot tips!)

Fred och Pirater!/el pirata perdido en el sur

(hoppas Kapten inte misstycker till denna bordning av bloggen)

fredag 7 maj 2010

Nördarna rekomenderar: Terror på isen

Nu när alla går och väntar på sommaren och solen tänkte jag passa på att att tipsa om tre favoriter som alla utspelar sig på de kallare breddgraderna. Dessa områden passar sig utmärkt för skräck, när kylan och mörkret smyger sig på är det svårt att inte känna sig liten och obetydlig.

At the Mountains of Madness/Vid Vansinnets berg är en av de längre novellerna som H P Lovecraft skrev. En expedition från Miscatonic University reser till sydpolen för att utforska dess hemligheter i hopp om att föra mänskligheten framåt. Professor Dyer och hans expeditionsmedlemmar korsar kontinentens massiva bergskedjor och hittar något på andra sidan som ställer frågan om mänsklighetens historia på spets. Galenskap, olycka och saker som inte borde väckas till liv kantar expeditionens väg. Kommer snart i ny svensk översättning och finns som fantastisk radioteater.

The Thing av av John Carpenter utspelar sig på en avlägsen amerikansk polarstation på sydpolen. När den norska grannstationens helikopter krashar måste amerikanerna ledda av den fantastiska R. J. MacReady (Kurt Russell) ge sig ut för att försöka rädda sina forskarkollegor. Väl framme upptäcker de att norrmännen är utplånade och spåren pekar mot att de har grävt fram något ur isen som borde ha fått vila.

The Terror är ett av Dan Simmons senaste verk. Här låter han verklighet och fiction flyta ihop och lyckas återuppleva ett av 1800-talets mest omskrivna mysterier. Den olycksamma Franklinexpeditionen har i jakten på nordvästpassagen blivit fastfrusna. Mörkret, kylan, tristessen och ensamheten tär på de två skeppens besättningar, men en fasansfull varelse lurar ute på isen och snart måste männen kämpa mot mer än elementen för att överleva.

En huttrande Johan

Filmfredag!

Bio:
Den stora biopremiärer idag är ju såklart remaken av Terror på Elm Street! Robert Englund har ersatts av Jackie Earle Haley, som vi tidigare lyssnat till som Rorschach i Watchmen.

Dvd:
Pandorum har kommit på dvd och blu-ray. Två astronauter vaknar i sitt rymdskepp, utan minne och utan att veta vem de är. De delar på sig för att undersöka skeppet, och stöter på en hemsk hemlighet.
Alldeles nyss dök även Metropia upp både på dvd och blu-ray. Svenskproducerad dystopisk film om Europa, där tunnelbansystemen byggts ihop till ett.

TV på fredag:

TV3 01:45 - Dragonheart! - Sean Connor och drakar, end of story.
TV4 02:40 - Den onda cirkeln - Onda tjejgänger med mad skills och lite sanity.
TV8 23:50 - På västfrontet intet nytt - riktig skräck, eller skräck på riktigt. Formulera det hur du vill, men bra är det.

på lördag:
SVT1 22:20 - Ett land utan kvinnor - I framtiden i Indien finns det knappt några kvinnor längre, och de som faktiskt föds möter en dyster framtid.
TV4 02:45 - Ellen Rimbauers dagbok - Film med Stephen King-anor. Herrgården Rose Red utövar sitt inflytande på Ellen, som går de mörka krafterna till mötes.
TV 6 02:20 - Ong Bak: The Thai Warrior - Thailändskt kriminaldrama med snygg action.

på söndag:
Being human har kommit på svensk dvd! Bara att krypa ner i soffan med en god brunch och stänga ute världen en liten stund.