fredag 30 april 2010

Fantastiskt Frekventa Filmfredag för Falborg!

Vi börjar filmfredag med två fabulösa nyheter på DVD och smurfdvd (blu-Ray);

Avatar landade i hyllorna i onsdags! Nu kan man ta sig till Pandora när man vill. Den finns också på blu-ray för den som är lagd åt det hållet.
Imaginarium of Dr Parnassus är en Terry Gilliamfilm ut i fingerspetsarna. En scenografisk sockerbit, med lätt hysteriska händelseförvecklingar. Finns även den både som dvd och blu-ray.

Bio:
Iron Man 2 hade premiär igår! Väldigt mkt ögongodis i den. Robert Downey Jr var vääldigt bra.

TV:
Fredag:
TV3: 22.00 Legenden om Zorro - Antonio Banderas som Zorro.
02.10 Steel - Sci-firulle med Shaquille O'Neal i huvudrollen. "Heroes don't come any bigger".
TV6: 22.00 Apornas planet - Burtonfilmen med Mark Wahlberg.
Dansk TV2: 02.10 American Splendor - Serietecknarfilm!

Lördag:
SVT2: 21.00 Donnie Darko - Klassiker! Stora namn i en bisarr film.
TV3: 14:25 Toy Story - Söt film om leksaker som kommer till liv.
TV6: 23.40 Waterworld - Alla älskar att hata Waterworld. (utom Nene som faktiskt gillar den ...)

Söndag:
TV3: 14.00 Toy Story 2 - Samma premiss, samma figurer.
03.15 Det våras för världshistorien - Mel Brooks tar oss från historien till framtiden.

/Lina Downey Jr

Nytt i butiken

Vi har fått in en massa roliga nyheter på svenska idag.

Völvans syner, sista delen i Peter Madsens långa serie om Valhall och gudarna. Ragnarök är på väg.

Eater en mörk och otäck vuxenmanga med människoätande utomjordingar.

Slutet på mr Y på svenska är inte bara en sjukt snygg bok med dubbla pärmar, den är bra också. (länk till den engelska utgåvan här, i brist på annat.)

Theos Ockulta kuriositeter - De förlorade sidornas bok, andra delen om brunbjörnen och antikvitetshandlaren Theo. Teckningsstilen kallas för den rena linjen och påminner en hel del om Tintin, vilket osökt leder mig in på ...

... blandade tintinsaker! Nyckelringar, figuriner, mjukis-milouer, t-shirtar och muggar!

torsdag 29 april 2010

Vad vill du göra innan du dör?

En möjlig tolkning av de senaste två omröstningarna: Anledningen till att vi vill boldly go where no man has gone before är att vi har föga förtroende för mänskligheten - vi räknar med att världen går under för att någon trycker på End of the World-knappen. Men vi tänker inte gå ut utan en slutstrid!! Kort sagt: the world is a mess and we just ... need to rule it.

Men frånsett att åka till en främmande värld och sen styra den, vilket av nedan är ett absolut måste innan man dör?

Åka till månen.











Rida på en drake.










Hoppa fallskärm. Ut ur ett luftskepp!






Buckle some swash. På alla sju haven.











Kill a zombie.










Skriva en bok.











Klättra till the highest room of the tallest tower, for true love's first kiss.

Nördarna rekommenderar: Holly Black

Holly Black ligger bakom den vansinnigt spännande och fantasieggande serien om älvafolk i New York som börjar med Tithe, fortsätter med den ännu bättre Valiant och avslutas (så här långt, vad vi vet) med Ironside. Om man vill kan man läsa Valiant fristående, men oavsett så bör man läsa Tithe före Ironside.

Nå, inte nog med att hon har skrivit den förtjusande trilogin, hon är dessutom en av författarna till Spiderwick och novellsamlingen Poison Eaters. Hon har dessutom precis kommit med en ny bok, i en ny serie med helt nya förutsättningar - White Cat.
Den handlar om curse workers, personer som kan förbanna eller förtrolla någon genom att röra vid dem. Förmågan är naturligtvis förbjuden och att bära handskar är ett krav. De som ändå ägnar sig åt sådant gör det under maffialiknande omständigheter och där - mitt i la familia - finns en ung man utan några förmågor men med ett mord på sitt samvete. Som om inte det var nog så börjar han gå i sömnen och drömmer mardrömmar om en vit katt. Hans bröder gör inget för att lugna hans nerver eftersom de beter sig underligare och underligare.

Om det inte framgår så ser jag fram emot den här serien.
-Nene

tisdag 27 april 2010

Serie- & manganyheter!

Vi har fått in lite nyheter idag som är värda att uppmärksammas!

Bone känner de flesta serienördar igen, skapad av Jeff Smith. Däremot verkar hans gammelnya projekt inte ha fått lika mycket uppmärksamhet, vilket är lite synd! RASL skiljer sig mycket mot Bone, och har sagts visa Jeff Smiths mörkare sida. Som om inte Bone kunde vara mörk emellanåt... Även själva formatet skiljer sig från gemene seriealbum, lite större än A3.
RASL handlar om en transdimensionell konsttjuv som sagts påminna om Steve McQueen. Den har klassats som sci-fi noir, vilket jag kan hålla med om.
Första delen heter The Drift, och idag fick vi in volym två - The Fire of St George.

Dash Shaws Body World har också ett speciellt format. Det är ett avlångt inbundet album, där ryggen är på kortsidan. Det känns lite som att bläddra i en kalender, fast istället för veckodagar finner man en historia om ett framtida USA efter ett förödande inbördeskrig. Paulie Panther upptäcker både en planta som ger telepatiska krafter, och omgivningens antipatier mot de som trotsar normen och konformiteten.

På mangafronten intet nytt? Jo, såklart! Eventuell en första här på bloggen; en manga/roman rekommenderad enbart för lukten... Eller ja, alla sinnesintryck är överväldigade, nu återstår bara att läsa den också! För text är där. Det är en graphic novel i dess esse, med textsidor uppblandade med rika illustrationer och målningar. Att det är Yoshitaka Amano som är inblandad gör det inte sämre heller. Vampire Hunter D någon? Final Fantasy? Shinjuku handlar om prisjägaren Daniel Legend vars nya uppdrag är konstigare än nånsin - han ska hitta sin sedan länge försvunna syster. Beväpnad med ett vykort och en pistol tar han sig sakta fram till Shinjukudistriktet i Tokyo där han hamnar i ett gängbråk av episka proportioner mellan undre jorden och den undre världen..
Sa jag att den luktar fantastiskt gott? Kanske är kartongpärmarna.

/Lina, lost in a good comic.

fredag 23 april 2010

Bokfredag

Filmfredag förvandlas idag till Bokfredag - det är ju Världsbokdagen! Vi börjar med att tipsa om tips: vi har som ni kanske har sett en ny bloggtagg: Nördarna rekommenderar. Där skriver vi om våra egna favoriter, de där böckerna vi tycker att alla borde läsa och som vi ständigt ställer upp på våra tipshyllor.

Och i Filmfredags anda är det här några av veckans stora boknyheter:

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist.
Sveriges skräckmästare är tillbaka, redo att skrämma vettet ur oss igen och se till att vi aldrig kommer att se på Allsång på Skansen på samma sätt igen.






Dead in the family av Charlaine Harris.
Tionde romanen om Sookie Stackhouse, den synska servitrisen som hänger med vampyrer, hamnskiftare, häxor och älvor.







A mighty fortress av David Weber.
Fjärde boken i serien Safehold - om människors kamp mot utomjordingar, kolonisationsskepp och en avlägsen framtid med totalitärt styre, och dessutom med aningar av Arthursagan.





Pride and prejudice and zombies - the graphic novel, samt Little women and werewolves.
Mashup-trenden fortsätter oförskräckt och blodigt!


A legacy of daemons av Camille Bacon-Smith.
Den länge efterlängtade uppföljaren till två av de tidigaste böckerna i subgenren paranormal investigators, Eye of the daemon och Eyes of the empress, om två demoner och en halvdemon som löser de mer mysko brotten.



Sandman Slim av Richard Kadrey.
James Stark har jobbat som hitman för Helvetet men är nu på rymmen i L.A., jagad av både onda och goda. Boken har blurbats av bland andra William Gibson, Charlaine Harris, Cory Doctorow och Holly Black ...





Teeth of beasts av Marcus Pelegrimas.
Tredje boken i Skinners, om monsterjägare bland "bloodsuckers, Full Bloods and mongrel beasts, shapeshifters and minor freaks."







God of clocks av Alan Campbell.
Bok tre i The Deepgate Codex. Deepgate är en stad som hänger i enorma kedjor över en bottenlös avgrund. Vi utlovas klockgudar, ödmjukade änglar, himlaskepp, monsterfighter och en stursk liten hund.

torsdag 22 april 2010

But we feel fine!

Split my infinitives! Våra främsta quests är To boldly go where no man has gone before och sen (gissningsvis när vi kommit dit?) Rule the world. Ny omröstning nu! Vi är kanske några som känt oss lite smått apokalyptiska den senaste veckan? Men vad tror du -

Hur kommer det att sluta?

With a bang.
Jorden ba' KAPOW!!! Som Krypton eller de Tolv Kolonierna.








With a whimper.
Eller ett pft. De två ovanstående alternativen är Kapten som visar upp sin litterära bildning. Men ta inte mitt ord för det - se och hör Marlon Brando, som Mistah Kurtz, läsa T. S. Eliots The Waste Land!


Gula bulldozers.
-Men planerna fanns utställda...
-Utställda? Jag blev tvungen att gå ner i källaren för att få se dom.
-Där ligger utställningsavdelningen.
-Jag var tvungen att ha med mig en fackla.
-Det var väl fel på lyset.
-Det var fel på trappan också. Den var borta.
-Men ni hittade planerna, eller hur?
-Jotack, dom fanns utställda längst ner i ett låst arkivskåp som var inställt i en föredetta toalett, med en skylt på dörren där det stod Varning för leoparden.


Den teknologiska singulariteten.
I framtiden blir det du som kokar kaffe till din brödrost - själv väcks du av nanobotarna i din hjärna. Några källor: Blood music, A fire upon the deep, Newton's wake m fl av MacLeod, Singularity sky, Culture-böckerna, med många fler.


The Big Crunch,
även känt som gravitationell singularitet. Universum utvidgas tills det inte går längre, och sedan säger det *glurp* och allting blir ett svart hål. Läs mer hos t ex herr Hawking och i Tau Zero.




Episk slutstrid.
Apokalypsens fyra ryttare! Fenris ränner! Thermopylae! Pelennor Fields! Luke vs Darth! Neo vs Smith! Buffy vs Edward, jag menar The First!






Någon trycker på End-of-the-World-knappen.
"Some humans would do anything to see if it was possible to do it. If you put a large switch in some cave somewhere, with a sign on it saying 'End-of-the-World Switch. PLEASE DO NOT TOUCH', the paint wouldn't even have time to dry."
/Terry Pratchett, i Thief of Time.

onsdag 21 april 2010

Lilla stjärna - äntligen i butik!

Ja, titelraden säger egentligen allt, men för säkerhets skull -
John Ajvide Lindqvists nya bok Lilla stjärna har äntligen kommit till butiken! Oj, vad vi har väntat på den! Alla tre närvarande när lådan öppnades gav till förtjusta utrop och greppade varsitt ex. Nu överväger vi allvarligt att stänga butiken för att läsa den. Och vilket väder kan bättre ackompanjera Sveriges mästare i krypande skräckskildringar än ett jämntjockt, grått regnmoln och spridda hagelskurar?

Äh förresten, för er skull kan vi hålla öppet. Ni måste ju också få chans att läsa den här, eller hur?

/Nene, vars dag plötsligt fick ett nytt ljus; Lina, som greppade en bok extra till en släkting; Karin, som drabbades av förmångabraböckerpåengång-ångest.

tisdag 20 april 2010

Nördarna rekommenderar: Cherie Priest

Cherie Priest har kommit ut med sju romaner men det var inte förrän hon släppte Boneshaker som jag tog mig samman och faktiskt läste dem. Jag har inte ångrat det ett ögonblick.

Eden Moore-serien är tre böcker (Four and Twenty Blackbirds, Wings to the Kingdom, Not Flesh Nor Feathers) om spöken, syner, familjehemligheter och vildvuxna släktträd i Florida med omnejd. De är fina och långsamma i berättandet med en högeligen sympatisk huvudperson. (Finns inte på Moderskeppets hemsida för tillfället men går att beställa i butik!)

Boneshaker är ett mörkt och smutsigt steampunkäventyr i Seattle efter guldrushen (även om den inte helt sammanfaller med den faktiska historien). En jättelik borr, The Boneshaker, tänkt att ta sig igenom is till guldfyndigheter, öppnar en gasfyndighet under Seattle. Gasen är trögflytande och zombiefierar alla som kommer i kontakt med den. Resultatet är ett inmurat centralt Seattle och en marginaliserad befolkning utanför som kämpar för att inte gasen ska sprida sig. Men innanför murarna lever fortfarande folk, de som inte kunde eller ville lämna stan vid evakuering och de som sökt sig dit av ljusskygga skäl.
Boneshaker är den första i en serie steampunkböcker och nästa, Clementine, kommer redan i maj medan ytterligare en steampunkhistoria, Dreadnought, kommer i oktober. Goda tider för oss som vill ha vår steampunk smutsig och spännande.

Fathom är en helt annan slags bok. Den utspelar sig under tidigt 1900-tal i Florida där två kusiner träffas för första gången på väldigt länge och den ena visar sig vara fullständigt instabil. Mystiska saker händer och de två flickorna blir hantlangare till varsin entitet som båda försöker åstadkomma något med världen. Den är vacker och klingar av både Lovecraft och bibelreferenser.

-Nene i lästagen

fredag 16 april 2010

Axplocksfredag

Bio:
Clash of the Titans hade premiär häromdagen och vill man ha antika hjältar i ny snygg tappning finns det alla möjligheter att få sitt lystmäte fyllt!



DVD:
Närkontakt - The Fourth Kind: Lågbuget, handkamera, utomjordingar.
Paranormal Activity: Storbudget, handkamera, poltergeist.

Fredagstv:
22.00, TV6: Red planet. En sf-thriller om Mars som mänsklighetens sista hopp för en ny framtid. Trist för mänskligheten att de stackars astronauterna inte är ensamma på Mars ...

Lördagstv:
22.30, Kanal 5: Sin City. Blod, våld och sex.
00.15, TV3: The Punisher. Våld, svordomar och "brief nudity".

Söndagstv:
Dags att ta fram tvserie-dvdboxarna och spendera dagen med brunch och soffan. Vila ögonen med ett seriealbum mellan säsongerna. In case of emergency, stick ut huvudet genom fönstret och få lite frisk luft.

/Nene - alltid en virtuos med bokstäverna,
Lina -fåordig

Nördarna rekommenderar: Octavia Butler

En författare jag inte nämnt så mycket förut kanske (hostharkel) är Octavia E. Butler. Vadan detta tjatande, kanske ni tänker? Hon är ju så bra! Det blir inte bättre än så här, om det så är en vampyrroman, postapokalyptisk SF i rymden, tidsresor eller postapokalyptisk SF på jorden. För den som bara vill ha ett smakprov finns Bloodchild: Novellas and stories. Spännande historier med väl utvecklade karaktärer, som även är rena gröngödslet för de små grå.

Seed to Harvest utspelar sig under några århundranden, där mötet mellan två övermänskliga väsen visar sig ha konsekvenser genom kommande generationer. Lojalitet, telepati och herravälde är några nyckelord för denna samling.




Civilisationen går sakta under, bit för bit, men unga Lauren har en vision om ett bättre samhälle och nya mål. Hon tar sig an en mödosam och smärtsam resa. Parable of the Sower är första delen i Lauren Olamina,
som ger en hopp om mänskligheten. Del två är passande döpt till Parable of the Talents. En tredje bok var på väg, men tyvärr avled Butler innan hon hann komma ur sin skrivkramp som satte stopp för Parable of the Trickster. Vi Butlerianer gråter blod både över förlusten av Butler och den oskrivna boken.

Butler drar sitt strå till stacken när det gäller vampyrmytologi, och spinner vidare på teman som sexualitet, identitet och individens plats i helheten.




Over and out from the Butlerian Jihad
/Lina

tisdag 13 april 2010

What is your quest?

Den här veckan lägger vi slagsmålen på is (nej! på vårblommor!) och fortsätter i vår psykologiska profilering av våra kära bloggläsare. Vi har redan ett visst hum om vad ni är för ena i och med att ni helst vill att Frank eller Mördarkaninen ska komma med era påskägg, men idag you must answer me -

What is your quest?

To seek the holy Grail.








To boldly go where no man has gone before.










Twu wuv.










Stand against the vampires, the demons and the forces of darkness.










Save the princess.











Save the dragon.











Save the world.











Rule the world.






Other.
Skriv i kommentarerna vad din quest är om du väljer det här alternativet!!







Lämna gärna också kommentarer om din favoritfärg och huvudstaden i Assyrien. Svalors flyghastighet har vi relativt bra koll på dock!

/Karin (favoritfärg: grönt) och Nene (favoritfärg: rött)