fredag 26 februari 2010

Filmfredag

Bio
Percy Jackson – kampen om åskviggen
En amerikansk bokserie som nu har filmatiserats. Olympos gudar och andra mytologiska varelser kliver ut ur Percys historiebok i jakt på Zeus försvunna åskvigg. Percy och hans vänner måste finna den innan mörka makter lägger vantarna på den.

DVD
Halo - Legends
Världen kan inte få nog av Master Chief. Efter böckerna och serierna är det nu dags för Halovärlden att ses på film. I denna animerade version får vi stifta bekantskap med Master Chiefs bakgrund i åtta rafflande avsnitt.

9
Trasdockan 9 vaknar upp i en värld där alla människor har försvunnit och metalliska maskiner jagar allt som rör sig. 9 slår sig ihop med ett band av likasinnade och ger sig ut för att söka lösningen på vad som har hänt.

Moon
Sf-drama som utspelar sig på månen. Sam Bells enda sällskap är en dator, när hans kontrakt närmar sig slutet börjar underliga saker att hända på månbasen.

Zombieland
Kritikerrosad zombiekomedi om fåtalet som har överlevt zombieapokalypsen.


TV

Fredag
TV4+ 00:50, Nätet – Föråldrad övervakningsthriller med Sandra Bullock.
Kanal 5 00:50, Replicant – JCVD ger sig ut i en jakt på mördare, som sista utväg klonas mördarens DNA i ett försök att hitta den skyldige.
TV6 21:00, Stargate:Continuum – Dimensionsresenärerna tar ett kliv till och reser i tiden i ett uppdrag som kan innebära SG-programmets slut.

Lördag
TV4 15:35, Tillbaka till framtiden 3 - ”-Hey, Doc! Where you goin' now? Back to the future? -Nope. Already been there.”, 23:55, Ghostbusters 2 - ”Who ya gonna call?”
TV6 00:20, Terminator - Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Lance Henriksen..., 04:05, Kaena: The prophecy - Fransk-kanadensisk animerad film om flickan Kaena. När växten Axis som är hemvist för Kaena och hennes familj börjar att dö bestämmer hon sig för att få reda på vad som ligger bakom.

Söndag
Kanal 5 21:00, Kate & Leopold – Meg Ryan och Hugh Jackman i tidsresande romantisk komedi.

Tell a fairy tale day

Idag 26 februari är det som vanligt Tell A Fairy Tale Day! I fjol berättade vi och ni en lång fin saga. I år tipsar vi om andra som berättar sagor ... och avslutar med en början på en saga, som ni får berätta vidare på!

I Fables träffar vi förstås många sagofigurer. Snövit, Askungen, Törnrosa, deras gemensamma ex Prince Charming, Stora stygga vargen, med många fler. Om ni inte redan fastnat för Bill Willinghams mästerliga sagobygge är det hög tid!

Gregory Maguire berättar om Oz:s historia ur olika, tidigare orättvist behandlade karaktärers synvinkel: den "onda" väst-häxans i Wicked, hennes sons i Son of a witch, och lejonets i A lion among men. Maguire har också berättat om Askungen ur en av styvsystrarnas perspektiv i Confessions of an ugly stepsister. En annan Oz-berättelse är Dorothy of Oz i mangatappning.

Fler styvsystrar: i The stepsister scheme drar Askungen, Törnrosa och Snövit ut för att rädda den stackars bortrövade prinsen. I uppföljaren The mermaid's madness berättar de vad som verkligen hände med den lilla sjöjungfrun. Den lilla sjöjungfrun har ju också inspirerat Ponyo!

Prinsessorna har också haft andra inkarnationer. Törnrosa får sin saga omberättad i Beauty och i Spindle's End, Snow White & Rose Red är en eponymt benämnd fantasyroman (av Patricia Wrede som dessutom har skrivit Prinsessa söker drake) och Snövit är också huvudperson i Snow White & the seven samurai.

I Nursery Crime-serien av Jasper Fforde gästspelar flera olika sagor i en osannolik äggröra av Humpty Dumpty, grötsmuggling, psykopaten The Gingerbread Man, deckarhistorier och ordvitsar.

Det gröna träskmonstret Shrek lever i en värld där sagorna är väldigt närvarande, i nya tappningar förstås. Där har vi Mästerkatten i stövlarna, den goda fén, prinsessan och kungariket, de talande djuren och så Pinocchio. Den lilla trädockan som vill bli en riktig pojke får snart sitt eget tecknade album också. Pinocchio the vampire slayer är precis vad det låter som, och grabben har ett oändligt förråd av pålar tack vare lögner och en förhäxad näsa.

The Graveyard Book av Neil Gaiman är en återberättad Djungelboken, den här gången med en kyrkogård istället för en djungel och en vampyr istället för Bagheera.

Once upon a time är spelet för alla som vill ta kommandot över sin egen historia. Med ett slut att arbeta mot och kort som visar välkända karaktärer, händelser och saker ska man få sagan att gå åt det håll man tänkt sig. Samtidigt som man följer sagans regler förstås.

Och nu är det berättardags! Berätta vidare på sagan i kommentarerna ... Sort of go crazy, you know, no rules. Den börjar såhär:

Det var en gång ... en elefant. Som hade en ballong.

torsdag 25 februari 2010

Idag börjar bokrean!

Välkomna in och fynda! En reakatalog finns här men vi har också massor av böcker och tidningar som vi bara har ett-två exemplar av, så det är mycket värt att komma in och rota!

onsdag 24 februari 2010

Dracula, you say?

Jaha ja, ska det vara på det viset? Men så lätt kommer ni inte undan! Dags för den naturliga uppföljarfighten. Who never drinks wine? Who listens to the children of the night? For whom is the blood the life? Who is ... Dracula? Och viktigast av allt -

Who would win in a fight?

Dracula
(Bela Lugosi)










Dracula
(Sir Christopher Lee)










Dracula
(Frank Langella)








Dracula
(Klaus Kinski)






Dracula
(Gary Oldman)










Dracula
(Rudolf Martin)










Greve Orlok
(Max Schreck)










Alucard

tisdag 23 februari 2010

Snart är det bokrea!

Jadå, det blir bokrea även hos oss! Den börjar nu på torsdag den 25 februari.

Klicka här för en katalog över rea-titlar i postordern och Stockholmsbutiken - vi kommer att ha de flesta av dem här i Malmö också. Dessutom kommer vi att ha en massa reaböcker som vi plockat ut ur hyllorna här - och dem kommer vi i de flesta fall bara ha ett eller två exemplar av, så där gäller det att komma hit och rota och fynda!

Favorit i repris!


Idag kom en spelleverans och i den var det efterlängtade Kill Doctor Lucky! I färg, med ett fancy bräde och den nya spelmarkörer. Jag tror inte jag är ensam om att säga att det VAR PÅ TIDEN att det gick i omtryck!

fredag 19 februari 2010

Det ska vara film på fredag

Helg och film, det säger ju sig själv. Särskilt med det här tråkiga vädret.
På bio:
Prima premiär på bästa biografen Spegeln! Från skaparen av Lady Vengeance, Old Boy och Hämnarens resa kommer Thirst! Pastor som ägnar sig åt behjärtansvärda saker blir smittad av ett virus och återuppstår som vampyr.
Kommer du inom butiken i dagarna så kan du plocka upp ett flygblad som låter dig köpa biljetten för 70 kronor istället för ordinarie 90!

Fredag:
21:00, Tv6 - Stargate: The Ark of Truth
Stargate klingar nog bekant hos de flesta, såvida ni inte bosatt er i en grotta de senaste ~15 åren. Ikväll kommer långfilmen, bänka er och spänn fast er!
02:35, Tv4 - Den onda cirkeln
Wicked witches of high school! Klassisk rulle med en tjejklick som lär sig häxkonster och inte riktigt drar jämnt...
00:50, Kanal 5 - Species
Gigereffekter i Los Angeles när ett monster med utomjordiska anor drar sig igenom staden på jakt efter nästa man...

Lördag:
15:45, Tv4 - Tillbaka till framtiden II
Marty McFly och De Lorean! Vi behöver väl inte säga så mycket mer.
21:30, Tv6 - Catwoman
Det är ju en fin kostym i alla fall.
23:30, Tv6 - Mission to Mars
Intressanta skådespelare i äventyr på den röda planeten.
23:50, Tv4 - Ghostbusters
Även detta en gedigen klassiker som inte ska behöva någon introduktion. Har ni hört att Ghostbusters 3 eventuellt är på väg?
01:55, Tv4 - Den förste riddaren
Sean Connery och Richard Gere och graaaur droolz... och säkert någon handling därtill. Triangeldrama vid Runda Bordet.

Söndag:
21:00, Tv3 - Ghost Rider
MC-knutte säljer sin själ till Djävulen men blir lurad (Gasp! Surprise!)

På dvd:
Har man missat att District 9 kommit som dvd så är det dags att lägga märke till det nu. Det är lätt förra årets bästa sf-rulle (Avatar var mest spektakulär, men D9 är BRA). Ett skepp med utomjordingar har blivit strandade över Johannesburg och blir satta i en kåkstad, distrikt 9, där de får en tuff tillvaro. Vi får följa Wikus van de Merwe när han ska leda relokaliseringen av "räkorna" till ett tältläger "för deras egen skull".
Filmen är gripande, aktuell, ingående, snyggt filmad och så jädrans bra att man tappar andan.

/Lina och Nene + Spegeln = kärlek (alternativt Thirst då)

torsdag 18 februari 2010

Who would win in a classic horror fight?

Vi var och såg den nya The Wolfman (med Benicio del Toro, Anthony Hopkins och Hugo Weaving!) och kan ylande rekommendera den. Helskön tidskänsla, dimmiga hedar, klassisk skräck men med lyckat moderna effekter och med fina hyllningar till originalet. Om man funderar på en uppföljare skulle man ju kunna hoppas på att de gör som på den gamla goda tiden - The Wolfman vs Dracula! The Wolfman vs Frankenstein! The Wolfman vs Abbott & Costello! osv. I väntan på detta tar vi förstås hand om saken.

Who would win in a fight?

The Wolfman
Originalet ... och den nya.










Dracula
Originalet ... och en, två, tre, fyra, fem exempel på filmer.









Frankensteins monster
Originalet ... och en, två, tre exempel på filmer.









The Mummy
Originalet, Hammer, och den modernare varianten.









The Invisible Man
Originalet ... Claude Rains, Vincent Price ... och tydligen en remake på gång?








The Creature from the Black Lagoon
Originalet ... och en remake på gång även där?






May the best monster win!!

onsdag 17 februari 2010

Children of Earth, snart på en liten skärm nära dig

Som bonus för att pågående finalen går så bra: missa inte att TV4, vår lokala Torchwood-kanal (även om de verkar skämmas för det? eller tror det är barnförbjudnare än det är?), den här rundan även visar den fantastiska säsong 3, Children of Earth ... med start inatt, 01.25! Ni som inte redan sett och ni som vill se om, stanna uppe och titta de kommande fem nätterna - eller ställ in er diverse inspelningsteknologi! (Eller kom och köp boxen hos oss!)

Och så lite extra bonus om ni till äventyrs undrar varför Jack och Ianto leder: klipp 1, klipp 2, klipp 3, klipp 4.

Muminburkar och urban fantasy!

Ja, vi håller på och packar upp lite roliga grejer: bland annat en massa fina plåtburkar med muminmotiv - för kaffe, te eller annat både smått och gott. En kramgo Mårran kom också. Det är ju liksom säsong för henne.

Vi har fått in en del boknyheter också! Bland de största: Turn Coat av Jim Butcher i pocket - elfte boken i utmärkta The Dresden Files - och Black Magic Sanction av Kim Harrison - åttonde boken om häxan Rachel Morgan.

Uppackning pågår hela dagen, så vi kanske återkommer när vi hittar mer roligt!

söndag 14 februari 2010

Is this a kissing book?

Man kan ju börja undra - men nu är vi faktiskt framme vid finalen. För: This is Valentine's, this is Valentine's, chocolates scream in the dead of night... Vinnare + runners-up från semifinal ett och två, vinnare från uppsamlingsheatet -

Who would win in a kissing contest?

Captain Jack Harkness & Ianto Jones











Han Solo & prinsessan Leia Organa











Captain Jack Harkness & Captain Jack Harkness






Buffy Summers & Angel








Buffy Summers & Spike

torsdag 11 februari 2010

Gladly, my cross-eyed bear!

Vi blev plötsligt tvungna att göra en björnlista! Varför? Som om vi behöver en anledning? Ok: det var för att vi hittade den här bilden:
Björnlistan alltså:
The fourth bear: detektiv Jack Spratt undersöker mordet på Guldlock och ryktena om en grötsmugglingsliga.
I Fables träffar vi inte bara Guldlocks tre björnar utan även t ex Bror Björn.
Pansarbjörnarnas kung Iorek Byrnison spelar en viktig roll i His Dark Materials.
En isbjörn ger sig ut på en quest i en av berättelserna i The Orphan's Tales: In the night garden.
Mumiens blod är ockulta fantasymysterier i 30-talsmiljö - med en brunbjörn i huvudrollen.
I Buffy-avsnittet Pangs, s4 ep8, får Spike tillfälle att yttra repliken "You made a bear! Undo it, undo it!!"
Nalle Puh är en björn med mycket liten hjärna.
Paddington är en björn från mörkaste Peru (u-u-u, de små björnarna från Peru...).
Baloo är en av Mowglis lärare i Djungelboken.
Bilbo Bagger träffade på björnhamnskiftaren Beorn under sina äventyr.
Shardik är en enorm, vildsint björn i Richard Adams eponyma roman, och återkommer även i ännu lite större inkarnation i The Waste Lands i The Dark Tower-sviten.

onsdag 10 februari 2010

Umbrella Day

10 februari är Umbrella Day!

Några viktiga paraplyorganisationer:

Umbrella Corporation,
för alla dina zombiebehov.










Umbrella Academy,
för dysfunktionella superhjältar.










Några berömda paraplysvingare:

Totoro,
i väntan på kattbussen.





Henry Jones, Sr.,
vs. tyska jaktflygplan.







Mary Poppins,
nu läskigare än någonsin.








Pingvinen -
I believe the word you're looking for is "Aaahh"!










Lady Snowblood,
med vassa hemligheter i paraplyskaftet.










The Avengers;
den tyska titeln var rentav Mit Schirm, Charme und Melone, vilket innan ni gissar betyder "Med paraply, charm och plommonstop".









Nalle Puh,
helt och hållet omgiven av vatten.








Gene Kelly,
just singin' and dancin' in the rain.










Wong Fei Hung,
en gång i tiden i Kina.








Paraplyer man själv kan vilja ha...

Samurai-paraply











Stjärnhimlenparaply











Blade Runner-paraply











Ljussabelparaply








Eller förstås helt enkelt ett paraply med internetuppkoppling, kamera, GPS, och 3D-karta.