fredag 27 februari 2009

Lovecraft-afton och skräcklyrik

En första vink för att ni ska skriva in det i era kalendrar: lördag den 21 mars klockan 16 ska vi ha
Lovecraft-afton
i butiken. I själva verket kommer det snarare att vara en Lovecraft-eftermiddag, men afton låter bättre. Vi kommer att återkomma med fler detaljer och påminna er fler gånger.

Evenemanget är med anledning av den fina H. P. Lovecraft: Anteckningsbok som är utgiven av Ellerströms förlag, och det är översättarna och redaktörerna Mattias Fyhr och Jonas Ellerström som kommer till butiken för att berätta om boken och om skräckmästaren själv.

Anteckningsbok samlar HPL:s arbetsanteckningar, utkast och idéeer till noveller. Min favorit hittills är:
"174. Lämmelvandring - Atlantis."

Ellerströms ger även ut tidskriften Lyrikvännen, vars nästnästa nummer ska ha tema Skräcklyrik. Redaktionen - närmare bestämt Lisa, of SF-bokhandeln fame - undrar om det är några av våra bloggläsare som har några bra exempel på skrämmande poesi?

Själv kommer jag på The Giaour, en lång vampyrdikt av Lord Byron. Gotisk skräckromantik - men så var han ju vampyr själv också. Och Stagnelius: Förruttnelse, hasta, o älskade brud... Och så Edgar Allan själv förstås.

/Lyrikvän Karin

torsdag 26 februari 2009

Tell a fairy tale day!

Idag 26 februari är det, som väl alla vet, Tell a fairy tale day! Och Johan kom på en fantabulös idé och en stilig början, så vi gör så här: Vi berättar en saga! Jag börjar och ni fortsätter i kommentarerna. Alla är välkomna att vara med!


Det var en gång en liten bokhandel, som var den bästa bokhandeln i riket. I den bokhandeln jobbade sju små bokhandlare. Men de hade blivit förtrollade till bokhandlare av en häxa - egentligen var de: en riddare, en rymdfarare, en pirat, en magiker, en vampyr, en galen vetenskapsman och en zombie-enhörning.

Den här morgonen, då vår saga börjar, hade börjat som alla andra morgnar. En liten bokhandlare hade fällt ner vindbryggan för att släppa in kunderna. En annan liten bokhandlare hade hissat vimplarna som vajade från bokhandelns tinnar och torn. En tredje liten bokhandlare hade matat draken som bodde i vallgraven. En fjärde liten bokhandlare hade gått ut i skogen och strött ut brödsmulor för att locka vandrare till bokhandeln. De andra små bokhandlarna hade sprungit omkring i bokhandelns labyrinter för att ställa alla böcker på sina rätta ställen enligt det uråldriga, hemliga systemet.

onsdag 25 februari 2009

Kommande, och kommande kanske, och problemet med nostalgi.

Michael Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) ska regissera långfilmen The Green Hornet! Hmm, kan bli riktigt kul... *tar sig litet tv-nostalgi*.
Jaime Ray Newman, som har setts i Supernatural och Stargate: Atlantis ska ha en av häxrollerna i en remake av The witches of Eastwick. Självklart får man genast remake-allergiska reaktioner - men senast någon gjorde om en Jack Nicholson-roll så gick det ju faktiskt otroligt bra:
George R. R. Martin är trött på att folk klagar på att A dance with dragons drar ut på tiden, men får stöd av sina fans, och av John Scalzi och Charles Stross.
Och Wise man's fear av Patrick Rothfuss - uppföljaren till The name of the wind - har blivit uppskjuten till 2010.

Tokyopop (som ger ut bland annat Fruits Basket) släpper en Battlestar Galactica-manga i april - provläs här.
Jag började med nostalgi, men det kan ha sina nackdelar också visar det sig. SF-bloggen io9.com rapporterar: Neurologists explain why you hate George Lucas. - Och John Scalzi spekulerar om varför George planerar att släppa ännu en version av Star Wars - nu i 3D.

tisdag 24 februari 2009

Nene (t v) och Karin (t h) valfri eftermiddag



Nya bokomslag? Nya bokfilmer?

Här i butiken är vi rätt roade av böcker (som ni kanske märkt), vi är också roade av allt som har med böcker att göra. En av de saker som man kan göra med böcker som vi är extra roade av är att göra om omslagen. Här har vi hittat ett par förslag på omslag som vi gärna hade sett i butiken: Harry Potter, Lemony Snicket och Spiderwick. Flera andra av illustrationerna på sidan är bokrelaterade och definitivt värda att kika på.





Andra bokrelaterade nyheter är att Elton John verkar ha bestämt sig för att göra film på den gamla Pride and Prejudice-dängan. Den här gången med rymdvarelser och den går under arbetsnamnet Pride and Predator. Det är nästan så man börjar tycka synd om familjen Bennet. Först får vi höra om zombies och nu om utomjordingar. Vad blir det härnäst tro?




BOKREA!

Idag är dagen. Idag börjar bokrean! Som bokfantast/nörd/intresserad är det svårt att missa denna tilldragelse och här i butiken har vi naturligtvis också rea.

Martins Kampen om järntronen och A Feast for Crows; Paolinis Eragon och Den Äldste; Terry Pratchetts Jingo, På lerfötter och Making Money; Eddings Den vördade, Kristallklyftan och Yngre gudar; Bergtings The Portent; Teckna fantasy; Broxs Den magiska kokboken; Zappas Makalösa McModigs monstruösa memoarer; Williams Blommornas krig del 1 och del 2; flera olika mangor bland andra Emma, Chobits, D.N.Angel, Demon Diary och Basara (där man får hela serien för 49 kr).

Vi har förstås många, många andra titlar så titta förbi. Vill man läsa en listan så finns den här, klickar man på titeln så får man veta ifall boken fanns inne i butiken vid dagens början. Hemsidan uppdateras varje natt så skulle boken sälja slut syns det först dagen efter. Utöver listan finns andra titlar som inte är med på hemsidan.

Kom in och kolla!

måndag 23 februari 2009

Bokkedjan: Frihet

Veckans bokkedja har utgångspunkten Frihet. Karin och Nene skådar mot stjärnorna och nynnar: "I don't care, I'm still free, You can't take the sky from me..." I jymdens namn börjar vi alltså med:

Firefly.
Vadå, tänker folk, det är ju en bokkedja, hur kom en av tidernas bästa tv-serier in här, även om den handlar om frihetskämpar [/rymdpirater/rymdcowboy-outlaws som svär på kinesiska]? Jo, svarar vi, i kraft av Better days och Those left behind. Sedan finns det också en roman som baserar sig på filmen Serenity.



Fina Firefly-vibbar i romanform fick Karin av Iain Banks Consider Phlebas, där vi får följa ett slitet gäng legosoldater av den opålitliga sorten i ett spännande, jordnära space opera-äventyr. Eftersom det är en Culture-roman får vi oss även frågorna om meningen med livet, bland annat genom motsättningarna mellan ett religiöst styrt samhälle och The Cultures hedonistiska "post-scarcity"-samhälle.



Och eftersom Culture-romanerna ofta handlar om folk i utkanten av det samhället- diplomater, spioner, legosoldater- kan man ta steget till en annan roman om diplomater/spioner/legosoldater: Carnival av Elizabeth Bear.
På planeten New Amazonia styr kvinnorna och männen hålls som sällskap, arbetare eller avelshingstar. Planeten har också en urgammal energikälla som är helt ren och som smutsiga Gamla Jorden vill ha tag på. Så de skickar två "diplomater" att försöka tillskansa sig denna.


Från karneval är steget kort till cirkus. Helena i Mirrormask av Neil Gaiman och Dave McKean har vuxit upp på cirkus - och är hjärtligt trött på clowner, jonglörer och popcorn. Hon vill inte rymma med cirkusen som hennes föräldrar gjorde, hon vill rymma till verkligheten. Men istället hamnar hon genom en dröm i en märklig, skrämmande sagovärld. Där måste hon söka rätt på Spegelmasken för att väcka den sovande drottningen, medan hon upptäcker att någon håller på att stjäla hennes liv i den vanliga världen. Finns även som film!

Helena i Mirrormask till sköna Helena till Troja till Black Ships av Jo Graham. En roman löst baserad på Aeneiden och som sådan ett måste för de med längtan till den klassiska litteraturen. Orakel, kärlek, öden, mytiska platser och personer. Och språket! Detta underbara språk som tar ton av de gamla sagorna. I Grahams nya bok, The Hand of Isis, ändrar hon språket för att passa epoken och det planerar hon fortsätta med i resten av serien.

Namnassociationerna leder vidare till Jo Walton som också skriver historisk fiction, men alternativ historia. I sina tre böcker, Farthing, Ha'penny och kommande Half a Crown, skildrar hon ett England i fred med Hitler som erövrade hela Europa eftersom amerikanerna hade valt Charles Lindberg till president och han var nazistsympatisör. I dessa böcker är halva historien berättad i jag-perspektiv av olika personer och den andra halvan handlar om en kriminalkommissarie från Scotland Yard.

Så, från den fullständiga friheten i sitt eget rymdskepp i utkanten av koloniserade rymden, till den fullständiga avsaknaden av frihet i ett Europa där Hitler tilläts fortsätta... Det var inte så muntert. Men bra böcker är de alla!

/The Oracle and the Culture

lördag 21 februari 2009

Ytterligare 12 böcker du måste läsa

För några veckor sedan presenterade vi Guardians lista på 149 sf- och fantasy-böcker du måste läsa innan du dör. Nu har de publicerat en kompletterande lista: The ones that got away.

Ender's Game by Orson Scott Card
Little, Big; or, The Fairies' Parliament by John Crowley
Malazan Book of the Fallen by Steven Erikson
Lost Horizon by James Hilton
Island by Aldous Huxley
Canopus in Argos by Doris Lessing
The Boys From Brazil by Ira Levin
The Case of Charles Dexter Ward by HP Lovecraft
The Wave Theory of Angels by Alison Macleod
The Confidence Man by Herman Melville
Tom's Midnight Garden by Philippa Pearce
Lord of Light by Roger Zelazny

Operation Novgorod

"Deep in their secret Siberian bases, the Russian Scientific Security Committee has assembled a weapon defying all known physical laws, Project Code Name: S.V.A.R.O.G. During the project’s final testing phase, the laboratory super-generator suddenly exploded. Was it an overload? A commando attack? The awakening of ancient Slavic deities?"

En ny fraktion har kommit till ytan och nu utmanas 42:nd MSF och Obscura Korps av det ryska Matriarkatet, som med hjälp av urgamla gudomar och fantastisk teknologi framforskad av ingen mindre än president Edisons före detta lärjunge Nicola Tesla, ger sig in i spelet i dubbel bemärkelse.

Operation Novgorod är den länge efterlängtade expansionen till det prisbelönta franska brädspelet Tannhäuser. Med denna nya fraktion härstammandes från det bistra landet i öster, kan tre spelare kämpa om det Stora Krigets utgång.

// Yuri Bromorzanov - Informationskommisarie av 2:a graden


Boxen innehåller:

* Ett nytt bräde, (ena sidan sägs vara Teslas egen "kyrka").
* En regelbok
* 5 nya karaktärskort
* 7 Nya figurer
* 128 nya brickor

torsdag 19 februari 2009

Zombies vs Unicorns!

Jupp. En antologi vid namnet Zombies vs Unicorns är på väg 2010, presenterad av Holly Black och Justine Larbalestier. Team Black är helt och hållet enhörningar, medan team Larbalestier står för zombiebiten. Det kan verka länge till 2010 för att se vem som vinner tycker vi också, så vi avgör det här och nu!
Who would win in a fight, zombies or unicorns?












Karin
: Zombies i all ära, men jag får hålla på enhörningarna här. Och då menar jag inte pärlemorskimrande Barbie-varelser, utan getskäggade, lejonsvansade, cloven-hoofed skotska bestar som inte är att lita på. Och därtill: även om jag betackar mig för Jesus-metaforik så verkar det vanligt förekommande att enhörningens horn kan neutralisera gifter och bota sjukdomar: alltså kan de bota zombiesarna! Vare sig det innebär att zombiesarna återgår till livet eller till döden torde matchen bli ännu enklare.

Nene: Unicorn schmunicorn. Zombies tar hem dagen, alla gånger! Zombie säger: Unicarrrrgh nom, nom, nom.

Lina: Jag avsäger mig denna dikotomi zombies vs unicorns! Enhörningszombies säger jag bara. Jag har Dr. Moreau på speed dial tror jag..

The return of Bokkedjan

Den här veckan får vi nog hoppa över bokkedjan, för det här med fantasi är ju ändå inte vår grej. *hostharkelfnissfnissharkelhost* Nej, problemet är väl snarare var vi ska börja? Fantasygenren kommer smygandes upp bakom mig och viskar i mitt öra "There are many of me and we have a plan - overload overload overload!"

Fantásien får bli en given startpunkt, landet som behöver fantasi för att överleva. Michael Ende gav oss Den oändliga historien och visade hur viktigt det är med just fantasi. Bastian Balthasar Bux (åh detta ljuvliga namn! dessa allitterationer!) dras in i historien han läser, ganska bokstavligt talat, och får i uppdrag att rädda Fantásien och Barnkejsarinnan.



När vi ändå pratar om oändligt så kommer vi helt oförhappandes in på Robert Jordans Wheel of Time-serie. Första boken kom ut för snart tjugo år sen, och på ett sätt kan den ses vara oändlig då författaren själv inte fick möjlighet att avsluta sin serie, även om Brandon Sanderson har axlat Jordans mantel och ska väva ihop serien.





Från Wheel of Time, tidens hjul, glider vi in på buddhism.

Buddhism sa vi? Hmm, tankarna går åt reinkarnation, nirvana... livet efter detta... Spike! Det är den naturliga associationen. Han har ju dött ett antal gånger men inte hindrar det honom. Och med all platinablondismen måste han ju även sägas stå för upplysning.


Från platinablondism till Isaac Newton med sitt fagra hårsvall låter väl rimligt? Herr Newton, och andra hot shots, dyker upp i mästerverket The Baroque Cycle av Neal Stephenson, som utspelar sig under upptakten till Upplysningen. Vi får följa Daniel Waterhouse, Jack Shaftoe och en uppsjö andra karaktärer genom decennierna och en omvälvande tidsperiod.



För att sluta cirkeln (hjulet?) så går vi tillbaka till Den oändliga historien där stenjätten Pyornkrachzark/Rock Biter har en barock cykel på vilken han cyklar. (Här kan vi ju gå från cyklar till cykler och hur historien upprepar sig, med ett litet hopp till höger till Battlestar Galactica och så vidare i all oändlighet..)


/Lina Lamora Laura & Kaptenen

Var är Aslan när man behöver honom?

Okej, jag har en plan. Vi behöver bara dra ihop ett team experter för att lösa de små praktiska detaljerna.

Så här: Vi bygger ett stort jäkla armborst. Vilket material pilen behöver vara av borde några fysiker eller kemister kunna lista ut - det behöver kunna fästa i brinnande gas. Ska väl inte vara för krångligt. Vi fäster en rejäl, tålig lina i pilen.

Sen riktar vi in det här armborstet - ett gäng astronomer borde kunna räkna fram vart vi ska rikta det, trots alla molnen som skymmer sikten - och skjuter pilen rakt in i solen. Sedan tar vi i och halar och sliter och drar soljäkeln närmare så den smälter bort all den förbannade snön!!! Okej?

Alla som känner sig hugade kan ställa kosan till SF-bokhandeln i Malmö och anmäla intresse. Jag vet att det är svårt att ta sig fram, men det är för en god sak. Jag vill att vi kommer igång med det här senast i eftermiddag, så sätt fart.

Plan B om detta mot förmodan inte skulle funka är att vi går ut med en massa färgburkar i regnbågens alla färger och häller dem över den fula, vita snön så den iallafall inte är så ful och vit. Sedan håller vi oss inne med böcker, filmer och spel, och te och varm choklad, tills det faktiskt blir vår!!!

Bah, humbug.
/Kapten Karin börjar på ritningarna

onsdag 18 februari 2009

Gammal Radio


HP Lovecraft Historical Society har givit oss flera fantastiska nyversioner av den amerikanska radioteaterns guldålder är det inte mer än rätt att några av den gamla tiden pärlor också får glänsa.

Med hjältar som the Shadow, Flash Gordon, Superman och Sherlock Holmes går det inte att slita sig, häll upp en kopp varm choklad, luta er tillbaka och spetsa öronen.

Ännu mer finner du här!

/John Bridgeman, your friend on the air.

fredag 13 februari 2009

Vampyrerna kräver utrymme!

Apropå att flytta böcker så insåg vi plötsligt att vampyrerna hade vuxit ur sin slängkappa. Skräckhyllan i butiken var kort sagt för trång. Så på grund av detta, och för att förvirra våra stackars kunder naturligtvis, så har vi flyttat runt litet.

Fantasy börjar nu där skräck tidigare stod, fortsätter runt på den låga hyllan och tar upp hela kortväggen, för att sluta ungefär där George RR Martin stod förut. Där fantasy M-Z tidigare stod är det nu fullt av vampyrer, spöken, zombies, varulvar, paranoia och blod.

Skulle ni fattas något som ni tidigare visste precis var det stod är det förstås bara att fråga!

And wuv, twu wuv, will fowow you foweva...

Vi gästspelar på moderskeppets hemsida den här helgen, med en Dagens Text på temat Alla hjärtans dag. Vi har listat en mängd kärlekspar... huvudsakligen ödesförföljda. Kommentarer och tillägg går bra att lämna här!

Bäst 2008? - Böcker: Skräck

Självklart vann The Graveyard Book den ytterst välförtjänta titeln Bästa fantasybok 2008. Vi gissar att de som inte röstade på den inte har läst den än...

Veckans omröstning ska utse:

Bästa skräckbok 2008

John Ajvide Lindqvist: Människohamn.
Krypande kuslig stämning om mörkret som hotar på - och inte minst runt - den lilla skärgårdsön Domarö. Både paranoia, äckelskräck och Lovecraft-vibbar när Lindqvist är tillbaka i högform.





Stephen King: Duma Key.
Efter en olycka har Edgar inte bara blivit en kusligt begåvad tecknare, han upptäcker att han även kan förutsäga framtiden. Men det är, som vi vet när det gäller en roman av Stephen King, inga gåvor man får gratis.




Stephenie Meyer: Breaking dawn.
I sista delen i Twilight-sagan får vi veta hur det går i den omöjliga kärleken mellan Bella och vampyren Edward.








Charlaine Harris: From dead to worse.
Olyckor drabbar Sookie Stackhouse, telepaten som blandas in i vampyr-, varulv- och fairy-affärer i Louisiana. Den här gången räcker det inte med orkaner och explosioner, hennes tigerskiftande pojkvän är dessutom borta.





Laurell K. Hamilton: Blood noir.
Vampyrjägaren Anita Blake gör sin varulvsälskare en tjänst och dras in i en uråldrig vampyrdrottnings spel för att ta vampyrtronen.






Richelle Mead: Succubus dreams.
Georgina Kincaid, succubus, kämpar mot yttre ondska, inre demoner och omöjligheten i sitt förhållande till Seth.







Kelley Armstrong: Personal demon.
Hope Adams, Bollywoodprinsessa och halvdemon som kan se in i det förflutna, infiltrerar en grupp ungdomar med övernaturliga föräldrar som ställer till kaos i Miami.

Pride and prejudice and zombies - The movie!

Inte nog med att vi är horder av glatt överraskade boknördar som ser fram mot Pride and prejudice and zombies i maj - nu verkar det bli en film också! Bjudkrig pågår! Wohoo!

torsdag 12 februari 2009

Bokbloggar

Ungefär samtidigt som vi givit oss in i bokbloggs-följetongen Bokkedjan har vi upptäckt vi det utmärkta Bokbloggar.nu. Där kan man lägga till sin egen bokblogg och hitta andras. Mängden deckare och självbiografier gör dock att vi vill börja ordna en lista på bokbloggar som drar sig mer åt våra ämnen - science fiction, fantasy, skräck, tecknat & manga. Om någon vill ha med sin blogg på listan, lämna en kommentar så lägger vi till er - och om ni inte vill vara med, säg till så tar vi bort er.

Ampersand är bloggdelen av Vetsaga, en nättidskrift om science fiction och fantasy.
Arianrhod är bokbloggen för Maria som grundade bokbloggar.nu.
Arinas bibliotek har läst mycket science fiction och börjar utforska fantasy.
Bokstävlarna läser bl a fang lit och har som motto att "Life is funny, but not ha-ha funny"
Boktimmen gillar bl a vampyrer och fantasy, och har varit inne i butiken och hälsat på! *vinkar*
Du är vad du läser uppfann Bokkedjan och läser bl a en hel del inom våra genrer.
En obruten rygg är det finaste jag vet läser bl a Stephen King och Charlaine Harris.
Ett hem utan böcker (är en kropp utan själ) läser t ex Dan Simmons och China Miéville med mera fantasy och skräck.
Gothique gillar bl a Caitlín Kiernan, Neil Gaiman och Haruki Murakami.
Landet Annien skriver om sf och fantastik, och emellanåt om vetenskap.
Lazy's library är Kapten Karins egen gröna bokblogg.
Mangaläsaren koncentrerar sig insatt på manga och anime.
Myskoteket skriver om böcker, filmer och serier inom sf och fantasy och liknande genrer.
Någonstans att flyga tar upp bland annat fantasy och manga och gillar till exempel Charles de Lint och Haruki Murakami.
Piruett - science fiction, fantasy och allmänna nörderier.
Sirius kista - fantasy, sagor och spöken/skräck för barn och unga.
Snowflakes in rain läser vampyrer, sf och fantasy bland mycket annat (och har även en Battlestar Galactica-tag).
Socialistsimon läser SF, Fantasy, Urban Fantasy, Steampunk, Epic-, Dark- och Future- Fantasy.
Svensk fantastisk litteratur i Sverige länkar till artiklar, recensioner och annat om svenska författare av fantastisk litteratur.
Zirathi beskriver sin blogg som "platsen för alla fantasyfreakz!"och brukar kommentera hos oss som Snöfrid.

Maria på Arianrhod, Daniel på Någonstans att flyga och Johan på Ampersand recenserar också böcker på fantasycommunityn Catahya. (Se kommentarerna.)

onsdag 11 februari 2009

Johnny Depp som vampyr i en Tim Burton-film.

Det tål att sägas igen: Johnny Depp som vampyr i en Tim Burton-film!!!! En remake på den gamla 60-tals-dagtidsvampyrsåpan Dark Shadows väntas 2011. Om två år kan vi alltså gå och se Johnny Depp som vampyr i en Tim Burton-film - som, rentav, vampyren Barnabas Collins, a self-loathing, yet sympathetic, 175-year-old vampire, who is in search of fresh blood and his lost love (Wikipedia). Stjärnor till Nathalee för att hon hittade nyheten om Johnny Depp som vampyr i en Tim Burton-film!

Gratis är gott

För den som ännu inte stiftat bekantskap med The Prisoner, så finns nu originalversionen ute på nätet att tittas igenom, helt lagligt! Tack Neil Gaiman, för att du berikar vår vardag med ditt generösa länkande.

När vi ändå pratar om Neil Gaiman, så kan vi också passa på att berätta om att Coraline kommer att ha Sverigepremiär på BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö som är så fantastiskt bra), den 14:e mars klockan 11.15 (på morgonen alltså). De kommer också att visa mästerverket Nausicaä of the valley of the wind, om en känner sig hugad att se den på bio, vilket jag definitivt är! Dessutom visas Guldkompassen för den som ännu inte sett den (även om boken är bättre såklart, men filmen har Daniel Craig.)

/Number one
Bildens relevans för inlägget står i direkt proportion till Gaimans hunkiness. Oavsett inlägg.
Guldkompassen var det ja. Harkel.

tisdag 10 februari 2009

Don't panic!

Åter i butik! En handduk är utan all konkurrens det mest användbara föremål den interstelläre liftaren kan ha med sig. Nu på din lokala SF-bokhandel för endast 80 altairiska dollar eller svenska kronor.

Drakborgen i mitt hjärta!

Vi har en liten frågelåda här i butiken där hugade kunder kan lägga en lapp om det är något de undrar, inte vågar fråga eller vill säga. Där får vi märkligt ofta frågor som vi kunde ha svarat på direkt om de ställts till någon i personalen och sen får vi märkligt många frågor om Drakborgen.

Ah, Drakborgen, detta spel över alla spel. Det var tider när man träffades över ett bord täckt med en karta, tog en karaktär och gav sig in i borgen för att hitta draken och stjäla skatten.

Om det varit så lätt bara.

Nej, drakuslingen har valt att lägga sig i mitten av en borg full med fällor, monster och underbara ting. Man blir ledd på avvägar, förförd av låsta kistor, förföljd av kryp och om man inte hinner ut innan solen går ner är man kokt. Och inte blir det lättare av att man inte vet vad man kommer in i för rum heller, nej vid varje steg ska man dra en bricka med ett nytt rum på och först då får man veta om man hamnat i en fälla eller inte.

Jo, vi har full förståelse för de kunder som lagt lappar i lådan och begärt/krävt/hotat/bett om Drakborgen:
Fi Fai Fo! Var äro min borg? Var äro min Drakborg? Jag vill ha ett äventyr med drakar, demoner, likätare och orcher! Är det så mycket begärt?
Om vi hade kunnat hade vi tagit in det. Nu är det dessvärre helt ur tryck. Det finns inte att hitta nya Drakborgen (sv), nya Skatten i borgen (no), nya Drageborgen (dk) eller nya Dungeonquest (eng). Det bästa jag lyckats åstadkomma är att ta reda på att det för närvarande är antingen Games Workshop eller Schmidt Spiele som äger licensen. Eftersom jag tror på kundens förmåga att förändra skulle jag föreslå ett brev till någon av ovanstående med en förfrågan eller en påtryckning. Vi skulle bli överlyckliga över att ha det i vår katalog igen!

(Det finns förstås att få tag på begagnat.)

Underbara spel vi saknar dig!
-Dzala Naryn

måndag 9 februari 2009

Bokkedjan igen!

På grund av flyttande av böcker har denna veckas bokkedja just Böcker som utgångspunkt. Flyttandet av böcker vet vi allt om (inte bara på grund av inventering i butiken) och det är främst när man flyttar på dem som man ifrågasätter visdomen i att ha absurda mängder böcker i sitt hem.

Nene: Sen, när det tillfälliga ifrågasättandet gått över, tänker man på alla de böcker man önskade att man hade och på boksamlingar man önskat att man haft tillgång till, kanske främst på biblioteket i Rosens namn av Umberto Eco. Innan jag ens läst boken första gången hade jag sett filmen och nästan börjat gråta när biblioteket går upp i rök.


Karin: Ah, bibliotek! My librarian senses are tingling! Vad ska man välja? Men det måste ju bli Jorge Luis Borges Biblioteket i Babel. "Universum (som andra kallar Biblioteket)" med sina ändlösa hexagonalgallerier sammanbundna med spiraltrappor, där alla tänkbara böcker finns...

Nene: Alla tänkbara böcker säger du? Som i Morpheus bibliotek i Sandman? Där alla böcker alla har drömt om att skriva finns. Så ofta som folk säger att de har en bok inom sig så lär det finnas mängder med böcker där. Ett drömbibliotek, ett bibliotek över drömmar, ett drömmarnas bibliotek. Ja, ni fattar...



Karin: Hmm, drömmar... Utöver allt Neil skrivit alltså... Jo: Charles de Lint! Drömmar är viktiga inslag i alla hans böcker, och vad sägs till exempel om titlar som The dreaming place, Memory & Dream, Dreams underfoot, Tapping the dream tree och The ivory and the horn (ni vet, portarna som sanna respektive osanna drömmar kommer genom).

Nene: Charles de Lint var författaren jag var tvungen att lägga ifrån mig i somras när jag kom till skildringarna av fåglar och hamnskiftare. Hans skildringar av skogen däremot får mig att tänka på Robert Holdstocks böcker om Mythago Wood där en forskare (och senare flera andra) går bort sig i en skog som är flera lager av tid ovanpå varandra, hela vägen ner till den tid där myterna började. Dessa myter driver omkring i skogen och återupplever de händelser som gjorde dem till myter. Det tilltalar arkeologen i mig att man kan ta sig till de tidigaste lagren av tid om man bara går vilse ordentligt.

Karin: Oh, skogar! Och engelska skogar dessutom, då finns det ju en hjälte som inte kan förbises (och om jag minns rätt är han t o m med i Mythago Wood): Robin Hood. Robin McKinley har skrivit en väldigt bra version av legenden i The Outlaws of Sherwood, och Stephen Lawhead har i Raven King-trilogin kopplat de muntra laglösa till myten om Korpkungen.

Nene: Det här med associationer är verkligen inte det lättaste. Korpkungen är ju Jonathan Strange & Mr Norrell, män i tights är The Princess Bride och fåglar och män tillsammans är Michelle Sagaras Cast in Shadow. Däri finns det män med vingar och jag har verkligen en fäbless för bevingade män.

Karin: Det var en bra tillbakakoppling, för vingar skulle ju vara väldigt praktiska att ha om man hade det där biblioteket i flera våningar som vi väl alla drömmer om...