lördag 29 november 2008

Nya gamla böcker!

Vi har fått in en leverans som verkar ha skickats med tidsmaskin: en massa gamla klassiska Delta Science Fiction-titlar! (Inte begagnade, bara gamla.) Bland annat Robert Heinlein, Jack Vance, Arkadij & Boris Strugatskij, L. Frank Baum, Brian Aldiss, Clifford Simak och Dénis Lindbohm - allt på svenska! Vi har få ex av varje titel, så först till kvarn gäller!













/Space-captain Karin

fredag 28 november 2008

Bästa transportmedlet?

Ahh, vad gôtt, vi tar en allgalaktisk gurgelbrännareUrsa Minor Beta! Men så småningom måste man väl tillbaka hem - fast då gäller det ju att göra det med stil. Veckans omröstning:

Hur skulle du helst vilja färdas till jobbet?

Kattbuss.
Mysigt och mjukt och säkerligen snabbt, men kanske inget för dem med anlag för åksjuka?





TARDIS.
Särskilt praktiskt om ens jobb äger rum i en annan tid. (I sammanhanget kan vi viska ryktet att Paterson Joseph kan komma att bli den förste svarte Doktorn.)


Kvast.
Det enda respektabla transportmedlet för alla som jobbar i spetsig hatt.







Flygande tefat.
Det enda respektabla transportmedlet för alla som jobbar i antenner.






Teleport.
Kontrollera först noga att det inte finns några flugor i maskineriet.







Drake.
Innebär i många fall att man även har någon att prata med under resan.








Flygande matta.
Tusen och en djinner kan ju inte ha fel.






Riktigt svårt val den här veckan... Jag är alltid en varm förespråkare för teleporten, men kattbuss! Och kvast är ju som sagt det enda respektabla. Hmm...
/Cap'n Karin

torsdag 27 november 2008

Death is absolute.

Knappt har vi släpat hem våra Absolute Sandman volym 4 och stöttat upp den mot våra Sandman & Death-bokstöd (och sagt en stilla bön till bokhyllornas gud om att hyllan månde överleva tyngden) förrän vi nås av nyheten att Death-albumen (The high cost of living och The time of your life, och kanske, förhoppningsvis, ytterligare extramaterial) också kommer att komma i en Absolute-utgåva! Någon gång efter mars 2009 - så man hinner förhoppningsvis bygga sig ett riktigt stadigt altare eller liknande som kan bära tyngden.

Ryska nekromantiker

- nu även i Malmö! Idag fick vi in Nekromantikerns irrfärder, fjärde volymen i Nick Perumovs mörka fantasyserie Svärdens väktare.

Här återser vi den unge nekromantikern Fess. På flykt undan Heliga inkvisitionen anländer han och hans två märkliga vänner, gnomen och orchen, till mörkalvernas gåtfulla skog där de hoppas finna tillfällig fristad. Mörkalverna tar emellertid Fess för Mörkrets messias som förebådar världens snara undergång. Den jagade nekromantikerns irrfärder måste fortsätta.

onsdag 26 november 2008

Strange goings on.

Nördarna har varit aktiva igen... (Tidigare: steampunk-moddar och BSG-datorn.)
En Batmobile-bubbla (via Lou Anders blogg Bowing to the future, där det även finns aningen mer snobbiga läderlappsbilar):
En Slaget på Hoth-bröllopstårta (via Topless Robot):
En Dune-sandmask i lego (via Nerdcore):
En virkad Firefly-besättning... bland mycket annat fint hos Geek Central Station:
Charles Shulz' Sandman av DocShaner på DeviantArt:
(Det mesta ovan hittade jag först hos SF Signal.)

Vi älskar när folk gör det där lilla extra...
/Cap'n Karin

tisdag 25 november 2008

Något att fira varje dag!

- Och idag 25 november är det Parfait Day! You know what else everybody likes? Parfaits. Have you ever met a person, you say, "Let's get some parfait," they say, "Hell no, I don't like no parfait"? Parfaits are delicious.
... Om det sedan bara inte var kallt som Sibirien, så skulle man väl bli ännu mer sugen kanske... Oh well...

torsdag 20 november 2008

Vart vill du åka på vintersemester? #2

Yes, vi drar till Mumindalen! Förutom alla magiska äventyr och all hallonsaft har de ju dessutom den goda smaken att gå i ide när det händer sådana där hemska saker som snö. Denna vecka drar vi ut i jymden:

Vart vill du åka på vintersemester?
Del 2: Science fiction

A galaxy far, far away.
Sol och sand på Tatooine, skidturer på Hoth, guidad rundtur på Dödsstjärnan (cafeterian serverar Penne all'arrabiata), kanotutflykt på Dagobah och det trevliga tidsfördrivet kick-the-ewok på månen Endor.


Ursa Minor Beta.
planeten som nästan uteslutande består av solig subtropisk kust är det alltid lördag eftermiddag, förutom de områden där ständig lördagkväll råder. Den huvudsakliga sysselsättningen är att slappna av, på stranden eller på barerna. Men bara ett glas juice kostar i och för sig över 60 altairiska dollar...


Caprica City.
Hmm... före cylonerna, hoppas vi. De tolv koloniernas huvudstad ligger vackert vid havet och skryter med höga torn och glittrande spiror. Och, förstås, chansen att få träffa många intressanta personer.


Holodeck.
Flest resmål i ett! De flesta skepp värda namnet i Stjärnflottan är utrustade med denna rekreationsmöjlighet där man i princip kan hamna vart man vill (och slippa ut ur uniformen ett tag).


The Culture.
I Iain M. Banks anarkistiska, hedonistiska samhälle har de avancerade teknologiska framstegen lett till att alla har allt, ungefär. Artificiella intelligenser sköter glatt allt det tråkiga arbetet, så människorna är fria att ägna sig åt att njuta av livet.


Mars.
Fager från rymden, koloniserad och terraformad som en tillflykt för mänskligheten eller ett arkeologiskt resmål? Mars ligger nära nog för att ha varit drömmarnas mål länge och nu erbjuder vi ett semesterbesök så här i vintertid.




/ För jymden, Karin & Nene

onsdag 19 november 2008

En vampyr inte BARA i höst!

I press och på tv har vi fått veta att det ska vara en vampyr i höst, att vampyrtrenden har kommit, att det nya heta är vampyrer osv.





















Naturligtvis håller vi med om att det är mycket vampyrer i höst, men är det inte bara som det ska vara? Är inte höst helt naturligt vampyrtid? Och har det inte varit så sen Anne Rice banade väg för det med En vampyrs bekännelse?
Nå, det tycker vi i alla fall. Och vi opponerar oss stilla mot tanken att det är något nytt med vampyrer, eller att det skulle vara en fluga.
Nej, vi säger som Göran Everdahl i Eco Queen nr 3/08 - vampyren kommer att fortsätta sätta (blod)kant på vår hösttillvaro även framöver. Det är för övrigt den bästa artikeln om vampyrer, i framförallt film, som jag hittat på hela hösten. Spana också in det förtjusande vampyrmodet i eco-tappning som visas upp på modesidorna.

Det pratas mycket just nu om Stephenie Meyers vampyrböcker, inte minst för att Twilight går upp på bio den 21:e november, men favoritvampyrungdomsboken för oss i butiken är ändå Richelle Meads Vampire Academy. Hennes senaste, Shadow Kiss, verkar bli en riktig succé!

/Nosferatu-Nene

Dokumentärfilmande i Malmö!

Häromdagen kom det in tre mycket sympatiska individer i butiken och frågade om de kunde få sätta upp en annons på vår anslagstavla. När jag hörde vad det gällde gick jag självklart med på det. Och för att stödja det ytterligare kommer hela texten här:

Dokumentärfilm om samlande!

Vi är tre studenter som läser filmskapande på Malmö Högskola. Vi vill göra en kort dokumentärfilm på ca 10 minuter om samlande och söker därför folk som samlar på något.


Samlar du på något intressant?

Vill du visa upp din samling?

Har du tid att avvara några timmar de kommande två veckorna?


Tvekan inte att höra av dig till oss!


Kristoffer 0738-436450


Ja, vad väntar ni på? Det är bara att höra av sig!
/Nene, stöttare av både samlande och dokumentärfilm

måndag 17 november 2008

Ny katalog!

Nya katalogen har kommit! Kom in och hämta den redan idag så att du i god tid kan ringa in saker och lämna katalogen framme inom synhåll för dem som köper julklappar till dig.













På omslagen ser vi Lila Black från Justina Robsons Going Under och Light Yagami från Death Note.

Andra kommande roligheter katalogen frestande viskar om:
Fjärde volymen i Nick Perumovs serie Svärdens väktare, Nekromantikerns irrfärder, kommer i slutet av november.
The tales of Beedle the bard av J. K. Rowling - japp, det är boken som Hermione läser i Harry Potter and the deathly hallows - kommer 4 december.
Nästa del i Horus heresy heter Mechanicum, är skriven av Graham McNeill, och kommer i december.
Batman: The dark knight, med den ojämförlige Heath Ledger som Joker, kommer på dvd i början av december.
Reviderade fjärde upplagan av Talisman - med expansion - kommer... "förhoppningsvis före jul"...
Spök- och svärdmangan Bleach börjar komma på svenska nu i november.
Och så alla kalendrar förstås! Massor av roliga att välja på finns inne i butikerna.

torsdag 13 november 2008

Vart vill du åka på vintersemester? #1

Vi vill inte chocka någon, men vi blev rätt chockade själva när vi insåg: det är mitten av november!! Det blir mörkare, och snart börjar det säkert bli kallare också, fy. Så det är inte utan att man börjar längta bort... Vår nya poll:

Vart vill du åka på vintersemester?
Del 1: Fantasy

Faerie.
Det är förstås väldigt vackert (så länge glamouren håller) och fullt av spännande överraskningar och, eh, lekar. Kan förstås också vara fullständigt livsfarligt.


Discworld.
Skivvärlden som vilar på fyra elefanter som står på den enorma sköldpaddan A'Tuin drivs huvudsakligen av magi, och följer inte fysikens lagar utan berättelsernas.






Middle-earth.
Hobbitar, alver, orcher, drakar, enter, trollkarlar, jättespindlar och en väldig massa gående väntar turisten i Midgård.




Narnia.
Med tanke på omröstningens rubrik så tänker vi oss Narnia efter det att den Vita häxan besegrats... Även här bjuds på gott om äventyr, dock med en viss risk för moralkakor.


Mumindalen.
Det finns faror även här - Mårran, parkvakten, och kometer och stormar och så - men framför allt finns det utfärder och saft och skatter och äventyr och sagor och visor.






Wonderland.
We're all mad here! Det bjuds på te och spelas krocket och är så gemytligt så... Off with their heads! Åh, ursäkta, jag vet inte vad som flög i mig.







Fantásien.
Vem vill inte ha en egen lyckodrake? Och kom ihåg att fantisera och berätta massor av sagor, så inte Ingentinget kommer tillbaka!




Del 2 nästa vecka bjuder på semesteralternativ i rymden.

/Karin sätter den gröna slokhatten på huvudet, plockar upp munspelet ur fickan och stoppar pipan med hallonblad.

tisdag 11 november 2008

Mytologi i SF

Vi har fått en intressant förfrågan om hjälp: en kund söker efter böcker där man använder existerande mytologier och vänder på dem för att skapa en handling, som t ex i Stargate där de egyptiska gudarna visar sig ha varit utomjordingar. Även böcker som handlar om att det tidigare har existerat en nu försvunnen högteknologisk ras på jorden (eller aktuell planet) är intressanta.

Vi börjar förstås genast göra listor. Och vi tackar i förväg för att våra belästa och hjälpsamma läsare självklart fyller kommentarerna med vad vi till äventyrs kan tänkas glömma!

Eftersom vi är som vi är håller vi oss inte bara till SF utan svävar även ut i fantasy och skräck. Och vi kommer på så mycket att vi är ganska kortfattade om individuella böcker, och kategoriserar dem istället i fina små familjer.


Bibliskt och kristet i ny tappning:
Paradise Lost av John Milton. Lucifer - egentligen ett missförstått offer? Ärkeänglarna - en bunt otrevliga mobbare?
His dark materials av Philip Pullman. En härligt hädisk och mycket välskriven boksvit.
Lucifer av Mike Carey m fl. Helvetets härskare har sadlat om och blivit barägare i Los Angeles.
Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov. Vad som egentligen hände i Jerusalem 33 AD, samt djävulens vårbal i Moskva på 20-talet.
En tid för allt av Karl Ove Knausgård. Om en tid då människor och änglar levde tillsammans.
Och *ahem* bibeln på LOL-speak.



Antika gudar i en herrans blandning (pun intended):
Battlestar Galactica. Människan tror på de antika gudarna, i alla fall till namnen, medan cylonerna talar om Den Enda Sanna Guden.
Xena krigarprinsessan & Hercules. Båda serierna utspelar sig på de antika gudarnas tid. Ofta dyker gudarna själva upp och ställer till med besvär. Båda serierna är förtjusta i att ge gamla myter en ny skepnad.
Ilium och Olympos av Dan Simmons. Trojanska kriget på Mars.



Andra mytologier:
The Anubis gates av Tim Powers färdas bland annat genom det egyptiska dödsriket.
The long dark tea-time of the soul av Douglas Adams besöker Valhall.
I Fables av Bill Willingham m fl möter vi de sagofigurer och legendariska varelser som flytt sina hemland och lever i exil i New York. Gregory Maguire är också en hejare på att dikta om sagor.
Och förlaget Canongate har till och med dragit igång ett stort internationellt projekt för att dikta om myter, som kort och gott heter The Myths series.

(Rödluvan är tecknad av Tomas Lif.)




Neil Gaiman:
I Gaimans värld(ar) får alla vara med och leka, egna gudar och andras gudar.
I American Gods möter vi alla gudar och legender som följt med sina folk till Amerika.
Anansi Boys fokuserar mer på afrikansk och karibisk mytologi.
Good Omens (tillsammans med Terry Pratchett) är den roligaste skildringen av Armageddon och de yttersta dagarna man kan tänkas läsa.
Sandman använder och vrider på... väl... ungefär alla mytologier någonsin.


Terry Pratchett:
"In the beginning was the Word. And the Word was 'Hey, you!'" - enough said. Gudarna på Discworld lägger sig ofta i de stackars människornas liv, inte minst i Small gods. Och Döden - han med lien - är förstås allestädes närvarande, bland annat i Mort och Soul Music.



The elder ones:
Det nu försvunna, oss överlägsna folket som hade planeten förut är ett mycket populärt tema. Till exempel i: Revelation space av Alastair Reynolds, Takeshi Kovacs-trilogin av Richard K. Morgan, The lies of Locke Lamora av Scott Lynch, Darker than you think av Jack Williamson, nyaste Indy-filmen, samt Buffyverse och Lovecraft (demonerna respektive Cthulhu & Co kanske inte var så teknologiska, men de var definitivt överlägsna...).

Konspiration:
The Biggest Secret av David Icke ("facklitteratur")
Vår planet styrs egentligen av ett gäng reptiler! De kan anta mänsklig form och är därför svåra att avslöja. Föga överraskande är att det brittiska kungahuset har reptiltycke.
(Och kopplingen mellan Icke och The elder ones hittar man i A study in emerald av Neil Gaiman...)



Sådär, det började väl skrapa på ytan en aning... Som sagt, gentle readers, fyll gärna på i kommentarerna!
/Karin, Lisa och Nene

fredag 7 november 2008

Gissa vem som vann?!

Inför släppet av den fina, fina filmen Låt den rätte komma in (som baseras på den ännu finare boken Låt den rätte komma in) höll Ordfront en skyltningstävling med Ajvide-tema. Vi ställde förstås upp. Och gissa vem som vann? Vi! Förstås.
Har ni inte sett skyltningen tycker vi att ni ska ha vägarna förbi och beundra den innan vi skyltar om inför jul. Den är full av fina detaljer, allt från blodet i snön fram till husen i Blackeberg till den lilla tentakeln i tändsticksasken. För att inte tala om fyren! Eller GB-gubben! Ja, vi är stolta helt enkelt.

/Nene, som nästan spricker av stolthet