måndag 30 juni 2008

Ghazalis sista färd


"Ett desperat och osammanhängande nödrop har nått Coriolis. Gasgruvan Taoan, ensamt belägen i sin omloppsbana över gasjätten med samma namn, lider oklar men svår nöd. En räddningsoperation sätts samman för att om möjligt rädda personal eller andra värden från stationen."

Äntligen har det efterlängtade Coriolis första supplement anlänt, ett äventyr som sätter Hjältarna i en prekär situation i den tredje horisonten, där prioritering och överlevnad kan komma gå före hjältemod och ära.

Detta är den enda tryckningen som kommer att göras, senare kommer produkten att säljas elektroniskt från Järnringen.

Utöver scenariot innehåller Ghazalis sista färd även:

* En översiktlig beskrivning av en av den tredje horisontens portalstationer.
* Ingående beskrivning av varelsen Nekatra.
* Klass II-kryssaren Ghazali komplett med spelvärden.

/Johanni, Gast på fraktaren Malmit

fredag 27 juni 2008

Bloodfest '08!

Tiny and green Yoda is, but won the fight he did, yes.

Idag blir det fight # 20. Det blir den sista inför kvarts- och semifinalerna och den stora finalen om världsherravälde! Men oroa sig inte, efter fighterna kommer det nya omröstningar, av mer eller mindre blodiga slag. Och den här gången blir det en stor fight, en som vi bara skulle ha vågat så här i midsommartider. Huggtänder ut. Dags för vampyrerna.

Who would win in a fight?

Dracula / Vlad Tepes.
The grandfather of them all. The one and only? Det är vad fighten ska avgöra. Om du inte har läst boken (nu även på svenska!!) ännu så skäms, skäms, den är ett absolut måste. Sedan finns det naturligtvis uppsjöar av filmatiseringar och gästroller - bl a i The Historian och Renfield, Slave of Dracula.



Nosferatu.
Skrämmande i originalfilmen och nästan ännu mer i Shadow of the Vampire... På sätt och vis är ju Nosferatu och Dracula de samma men tack vare copyright-lagar får de här slåss om det.





Angel.
Den gode, the champion, den som har en själ. Broodar och lurkar sig genom BtVS, AtS och Angel - After the fall.





Spike.
William the Bloody - den andre som såsmåningom, ibland, har en själ. Är stencool genom BtVS, AtS, Angel - After the fall och snart Spike - After the fall.





Eli.
Vi har haft dilemman förr mellan vem man tror ska vinna fighten och vem man vill gå på picknick med... (kvällstid, i det här fallet.) Om du inte har läst Låt den rätte komma in ännu så skäms, skäms. Bästa skräck som finns på svenska. Och vi längtar ihjäl (hrm) oss efter filmen.




Alucard.
Uråldrig vampyr med stil och blodtörst... som hjälper organisationen Hellsing att skydda människor från vampyrer och andra blodtörstiga odöda.






Lestat.
De flesta av de nuvarande sexiga vampyrerna är nog Lestats och Anne Rices fel. Fast fel förresten, kanske ändamålet helgar medlen ibland...




Jean-Claude.
Blek, vasstandad och varmblodig mot Anita Blake, vampire hunter.








Eric Northman.
En gång viking, nu lokal vampyrsheriff i Sookie Stackhouses Louisiana. Mäktig, cool och med a butt to die for i böckerna; i tv-serien ska han spelas av Alexander Skarsgård...


Henry Fitzroy.
Oäkta son till Henrik VIII, romansförfattare, privatdeckare, rovdjur. Cap'n Karin låter hälsa att ja, hon vet att det har gjorts en tv-serie men att den är fel. I hennes huvud ser Henry mer ut som till vänster här. Böckerna rekommenderas varmt trots nuvarande omslag.

Lord Byron.
Jodå. Läs bara den avslöjande bekännelsen The Vampyre: The Secret History of Lord Byron. Ingen förklaring är så god som en demonisk förklaring.








Ladies, gentlemen, spiny-headed looking creatures, welcome to Bloodfest '08!

torsdag 26 juni 2008

Chabon fick Locus Award

I helgen delade Locus Magazine ut sina årliga priser, The Locus Awards. Årets pris för bästa SF-roman gick till Michael Chabon för The Yiddish Policemen's Union.
1948, efter krig och koncentrationsläger (och atombombningen av Berlin) tilldelades det judiska folket ett eget hemland... distriktet Sitka i Alaska. Ett kallt, mörkt hemland, långt bort från resten av världen - som världen vill ha det - med Yiddish som officiellt språk och den lokala kartan ritad av de olika religiösa sekterna.

Men hemlandet är bara lånat, och nu är det två månader kvar till 60-årsdagen då Sitka återgår till Alaska och de två miljonerna invånare åter kommer att drivas ut i diaspora. "Strange times to be a Jew." Osäkerhet, uppgivenhet, rykten om omen och profetior präglar den mörka nordliga senhösten.

En mördad knarkare påträffas på det ungkarls-lopphotell där kriminalpolisen Meyer Landsman bor. Romanen handlar om utredningen av mordet. Men det i sig säger nästan ingenting om vad det här är för en bok.

Chabon har nämligen gjort något med noir-deckaren. En dekonstruktion, en pastisch, en hyllning, en psykologisering, en allegorisering, en mångdubbling, en surrealisering (tja, nu är det ett ord...), en blandning av allt detta som gör att romanläsaren svindlar.
Det är i både i detaljerna (filthattfabriken!) och i språket (hejdlöst och oförutsägbart uppfinningsrikt, poetiskt och hårt, med många inslag av Yiddish). Det är också i humorn, mörk och zany på samma gång. Det är inte minst i personerna, framför allt huvudpersonen Landsman.

Landsman röker och dricker alldeles för mycket, fuckade upp sitt äktenskap, lever bara för jobbet - som han är riktigt bra på, intuitiv, hard-hitting och moralisk - och piggar upp sig genom att fundera på självmord. Han är en sån kliché av den deppade polisen att det inte blir någon kliché kvar! Han blir den sanne antihjälten.

Landsman blir till och med, ibland, en Messias-gestalt. Redemption - återlösning, frälsning - är ett ofta förekommande ord. Mordoffrets ryktades i sin ungdom vara "the righteous man of his generation", den som kan bli Messias om det är nu Han ska komma. Mordutredningen antyder ganska snart att både judiska sekter och amerikanska regeringen har relaterade planer för judarnas framtid... mer säger jag inte för att inte spoila.



De andra stora vinnarna i Locus Awards:
Bästa fantasyroman: Making Money av Terry Pratchett
Bästa ungdomsroman: UnLunDun av China Miéville
Bästa debutroman: Heart-Shaped Box av Joe Hill


/Karin, som inte gillar deckare men varmt rekommenderar The Yiddish Policemen's Union

onsdag 25 juni 2008

GRR Martin...

Vi fick ett mejl. Från det amerikanska förlaget Bantam. Och detta mejl berättade för oss, i mycket klara och tydliga ordalag, att A Dance with Dragons, George R. R. Martins nästa bok i serien A Song of Ice and Fire, har blivit uppskjuten. Igen. Nya publiceringsdatumet är... "sometime in 2009". And there was much wailing and gnashing of teeth.


/Cap'n Karin (Nene är upptagen med att skrika ilsket, banka huvudet i bänken och sparka på möblemanget)

måndag 23 juni 2008

B.P.R.D


-There are things that go bump in the night, Agent Myers.
Make no mistake about that. And we are the ones who bump back.


- Trevor Bruttenholm

Allas favoritdjävul Hellboy har sedan ett tag dragit sig undan från den gren av den Amerikanska regeringen vars uppgift det är att skydda landet från ockulta faror, övernaturliga varelser och paranormala fenomen, men trots hans frånvaro kämpar The Bureau for Paranormal Research and Defense på.

Dock saknas det inte begåvningar inom byrån. Hellboys gamla kamrater Liz Sherman och Abe Sapien får tillskott i form av spiritisten Johann Kraus och Homunculusen Roger.

I de en så länge åtta utkomna albumen får vi reda på mer om både byråns och dess anställdas historia.

För er som inte kan få nog av magi, nazister, grodpester och automater är B.P.R.D ett måste. Med en fantastiskt berättelse och teckningar i klass med Mignolas eget arbete fortsätter kampen mot det som vill förslava mänskligheten.




/Mr B, Head of Operations

torsdag 19 juni 2008

Glad midsommar!

Ha en väldigt trevlig midsommar allihop! Eftersom vi är de vi är tar vi naturligtvis tillfället i akt att tipsa om några böcker och filmer med midsommartema.

En midsommarnattsdröm av William Shakespeare
Förväxlingar och magi och besynnerliga teaterövningar i märkligt engelska skogar utanför Athen. Som pjäs i Complete Works, och som mysig och rolig film.









Farlig midsommar av Tove Jansson.
Förväxlingar och magi och besynnerliga teaterövningar (på hexameter!) i den trolska mumindalen.









Lords and ladies av Terry Pratchett.
Häxor mot älvor i Skivvärldens midsommarnatt.










Och när man tänker på midsommar tänker man också på älvor (eller, vi tänker på älvor i alla fall!) och då finns det flera fina, bra och spännande böcker om dem. Faerie Tale av Raymond E Feist handlar om en familj som flyttar till landet, till ett vackert hus och, som av en händelse, till älvornas högborg. En annan spännande bok om älvor är The Flower War av Tad Williams. Fairyopolis är en fantastiskt vacker bok om blomsterälvor med en massa små pyssliga brev och annt roligt. I liknande stil finns också Lady Cottingtons alla brev till älvorna.
Så man behöver inte gå utan älvor i midsommarnatten om man inte vill!

Glad midsommar alla!
/SF-bokhandeln

tisdag 17 juni 2008

Mumiens Blod


Det är oss svenskar inte ofta förunnat att få se en helt ny serie som vandrar i den klara linjens anda. Tankarna förs till mästerverk som Tin Tin och Spirou när man synar sidorna i Mumiens Blod, ett ockult äventyr som utspelar sig i vår egen huvudstad.

Vi får följa Theo, en man som förvandlats till björn av en egyptisk farao. Nu driver han ett antikvariat i gamla stan samtidigt som han söker efter kunskap för att kunna återvända till sitt liv som människa.

Genom sin expertis blir Theo ofta konsulterad av sin vän Max som jobbar för stockholmspolisen. Hemkommen från en lång resa blir Theo uppsökt av Max för att hjälpa honom med ett mord som bär tydliga likheter med ett fall från 1930-talet vilket går under namnet ”Atlasvampyren”.

Med tydlig inspiration från Mike Mignola tar Ola Skogäng oss med på en hissnande färd genom Stockholms undre magiska värld i den första lovande delen av Theos Ockulta kuriositeter.

/ Kommisarie Broman

torsdag 12 juni 2008

School's out for summer! Pt. 2

Buffy kicks ass, förstås. Det känns nästan som att vi skänkte henne segern... men den här veckan blir det svårare. Lärarna trodde att de skulle få gå på sommarlov nu när alla studenterna sprungit ut - men först måste de slåss!!

Who would win in a fight?

Professor Severus Snape
(Harry Potter)
"I can teach you how to bottle fame, brew glory, even stopper death -- if you aren't as big a bunch of dunderheads as I usually have to teach."





Professor Charles Xavier
(X-Men)
"Any dream worth having is a dream worth fighting for."







Doctor Henry Jones, Sr.
(Indys pappa)
"I find, that if I just sit down to think... The solution presents itself!"
(Det blev något fel med bilden, vi ber om ursäkt.)





Yoda
(Star Wars)
"Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you; here, between you, me, the tree, the rock, everywhere, yes."

Let the fight begin!

A thing of ugliness is a joy forever :)

























Massor av Uglydolls i butiken!! Om nu det sköna är sanning, vad är då det fula? Fiktion? Japp, kom hit och bjud hem en Uglydoll och berätta sagor för den, det tycker de om. De gillar kakor och glass också. Man kan läsa mer om ämnet i Umberto Ecos bok Om fulhet, som kommer på svenska i höst på Brombergs förlag. Vi kan även rekommendera Scott Westerfelds kusliga framtidsvision Ful (som vi har inne fast det inte syns just nu) och förstås Den gode, den onde, den fule.

/Cap'n Karin, som skulle kunna ge sig in på en diskussion om sanning och fiktion men har en massa beställningar att göra...

tisdag 10 juni 2008

Mer nytt!

Igår kom Dungeons & Dragons, och det fortsätter komma in nya roligheter! Till exempel Terry Pratchetts senaste Discworld-bok, Making Money, i brittisk pocket! (Anti-)hjälten Moist von Lipwig, som vi lärde känna i Going Postal, ska nu försöka driva Ankh-Morporks myntverk - med livet som insats. Vi har även fått in Diana Wynne Jones House of Many Ways, uppföljaren till hennes bok Howl's Moving Castle - som ju naturligtvis också blivit en fantastisk film av Hayao Miyazaki.












Och inte minst: Vi har fått in vår nyhetstidning för sommaren 2008! Eller, som vi också kallar den, önskelistan. :)












/Cap'n Karin

måndag 9 juni 2008

Dungeons & Dragons!

Bättre sent än aldrig! När vi rullade T20:n förra veckan blev det fummel, men nu har vi fått perfekt slag. Kort sagt har fjärde upplagan av Dungeons & Dragons nu hittat ner till Malmö! Player's Handbook, Dungeon Master's Guide och Monster Manual, de tre grundregelböckerna, ligger här och bara väntar på äventyrslystna hjältar. Swords'n'sorcery åt folket!

torsdag 5 juni 2008

School's out for summer!

Do not underestimate the power of the dark side. Darth vann stort.

Nästa fight är inspirerad av horderna av studenter som sjunger omkring på gatorna härutanför. Vi samlar alltså ihop ett gäng studenter som nu ska få slåss för sin skolas ära. Eller, rättare sagt, för sina liv.

Buffy Summers.
Buffy the Vampire Slayer - säsong 1-7 och säsong 8.








Harry Potter.
Harry Potter-böckerna och -filmerna.










Light Yagami.
Death Note - mangan, animen och spelfilmen.










Ichigo Kurosaki.
Bleach - mangan och animen.










Bart Simpson.
The Simpsons.











Det får räcka så, det känns som att vi haft litet för många slagskämpar i kamperna på sistone? Men denna vecka inför vi å andra sidan The Write-In Vote! Dvs, skriv i kommentarerna vem vi har missat och rösta på dem i kommentarerna så räknar vi med det. (Max en anonym röst per write-in. Hitta på alter-egon, people!) (Anledningen till att Cap'n Karin inför detta är naturligtvis att hon har en egen write-in-kandidat. I am the captain of this here boat, after all.)

Och vi kan redan höra er nämna Xavier Institute for Higher Learning, South Park Elementary eller Shiroiwa Junior High. Men hela skolor som kollektiv kommer kanske i en senare fight... Till skolstarten kanske? Nästa vecka blir det iallafall lärarna som drar på sig knogjärnen. Lämna nomineringar i kommentarerna!

/Karin, fil. mag., fil. mag.

Stephenie Meyer

Nu har omslaget släppts till fjärde och sista boken i Stephenie Meyers Twilight-serie, Breaking Dawn:


Boken kommer till bokhandeln i augusti. Och gissa vad Meyer håller på med för projekt nu? Boken ska heta Midnight sun och **ta-daa-läge för alla Meyer-läsare** är Twilight återberättad ur Edwards perspektiv!! Som om denna rikedom inte var nog är Twilight även på gång som film.

Medan man väntar på allt detta kan man läsa Stephenie Meyers senaste bok. Denna gång skriver hon sf-romans istället för skräckromans i The Host.

onsdag 4 juni 2008

Serier åt folket!

Missa inte! Idag är andra och sista dagen för Serieskolans examensutställning! 32 nya, skickliga och kreativa tecknare som nu går ut från första och andra året på Serieskolan på Kvarnby Folkhögskola ställer ut exempel på sina verk. Utställningen äger rum och tid på Loftet, Lilla Torg 9, klockan 10-20.
Men om du inte hinner dit idag, misströsta icke! På din favorit-SF-bokhandel kan du nämligen införskaffa Serieskolans årsbok, Kvarnby serier, för endast 20 kronor. Här kan du läsa längre utdrag ur serieskaparnas alster, en spännande blandning av självbiografiska, fantastiska, humoristiska, politiska och absurda serier i en mängd olika stilar.

/ Cat'n Karin

tisdag 3 juni 2008

Anledningar att fira

Igår, som väl alla uppmärksammade, var det National Bubba Day. Det bästa sättet att fira detta är naturligtvis att se den helsköna klassikern Bubba Ho-Tep. Elvis vs The Mummy! Man kan även läsa Charlaine Harris Sookie Stackhouse-serie: Där dyker Bubba upp som vampyr, och har man tur sjunger han en stump ibland...












Och idag är det Repeat Day. I said "Repeat Day". Det bästa sättet att fira detta är naturligtvis med Groundhog Day, komediklassikern där Bill Murray vaknar till I Got You Babe och får återuppleva samma dag om och om och om igen. Eller varför inte Tru Calling: Tru jobbar på bårhuset där de döda ber om hjälp, och hon skickas tillbaka till dagens början för att förhindra att de dör.












Och imorgon är det Hug Your Cat Day (och vi protesterar mot att detta är på samma datum som Old Maid's Day). Där kan vi ju tipsa om till exempel Kafka på stranden av Haruki Murakami, där den gamle Nakata pratar med katter. Och icke att förglömma, läsmåstet Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov, där den enorma katten Behemot ingår i det infernaliska följe som ställer till kaos i Moskva. Och sen har vi ju The cat who walks through walls, Schrödinger's cat, Cat's cradle, Cat in the brain...












/Cap'n Karin. I said "Cap'n Karin". (Imorgon: Cat'n Karin)