onsdag 30 januari 2008

Bokfemman: filmer av böcker

Vi går med i World of Malins bokfemma! Veckans tema är: Nämn dina fem favoriter av filmatiseringar av böcker.

Karin lägger armarna i kors: Bara Princess bride är med så är jag nöjd!

Anji sneglar mot serie-hyllan och nickar övertygat: Spawn.

Nene, vår resident cultist, pekar med ett stadigt finger mot Call of Cthulhu-filmaffischen: Den! Blicken glider mot glasskåpet till vänster: Och Blade runner.

De andra nickar allvarligt.

Karin: Anji, bygger Ghost in the shell på mangan eller är det tvärtom?

Anji ler lyckligt: Den bygger på mangan...

Vi räknar efter på fingrarna. Jaha, det blev fem. Måste vi sluta nu? Fast vi kan ju göra fler listor senare förstås...

lördag 26 januari 2008

Har sett I am legend!


Igår var det premiär för I am legend och naturligtvis var vi där!

Inför besöket hade vi laddat med recensioner och tålamod. Det vi fått höra bådade inte gott. Den mest svidande av alla tyckte att filmen var jättefin tills manus började. I vanlig god ordning var vi uppspelta av att komma iväg på en filmatisering av en bok men det var med skräckblandad förtjusning som vi försökte njuta av den första öppningen av filmen.

Den är verkligen mycket tjusigt gjord! Robert Neville (Will Smith) är forskare och officer och har blivit ensam kvar på Manhattan efter en epidemi som slagit ut hela mänskligheten. Han har försökt ordna ett liv för sig själv och sin hund, helt i linje med en-man-och-hans-bästa-vän-ensamma-mot-världen-stil, men det är snyggt! New York är tomt, övervuxet och ödsligt. Hans dagliga rutin är rigorös och ändå full av händelser som skriker psykologiskt sammanbrott!

Så långt allt väl.

Sen kommer vi till antagonisterna i berättelsen. Dem har filmen ändrat avsevärt från boken och här går våra åsikter isär-

Nene: Det är så förbaskat länge sen jag läste boken att det inte störde mig det minsta att de ändrat på fiendens natur för att bättre passa den moderna virusfilmen. Jag hoppade i stolen flera gånger (även om det var av billiga effekter) och njöt av foto (dataanimeringarna alltså) och av komplikationerna med fiendens uppenbara tankeförmåga. För mig slutade filmen ett par minuter innan eftertexterna. Jag hade klarat mig utan de religiösa övertonerna på slutet samt den sista scenen. Annars var jag otroligt nöjd med filmbesöket. Den lämnade mig med en mängd smärtsamma bilder i huvudet. Ljuvligt!

Anji: Jag måste säga att jag fick mig en trevlig överraskning. Filmen var för mig en väldigt bra upplevelse raktigenom. Då jag väntade mig en väldigt seg och intetsägande filmatisering utav Richard Mathesons 'I am Legend' fann jag mig mot all förmodan helt indragen i filmen. Den var en utmärkt virusfilm, inget mer. Jag håller med Nene om att de religiösa övertonerna kunde uteblivit men i överlag var det väl värt att se filmen och jag står fast vid att Will Smith gjorde ett utmärkt jobb som ensam-vetenskapsman-på-gränsen-till-ett-sammanbrott-med-sin-
trogne-hund i ett ödelagt New York (så groteskt vackert).

Karin: Ja, okej, den var snygg. Och det är väldigt kusligt att gå på stadens gator efteråt. Men den korta versionen av mina åsikter är: de kunde väl ha kallat filmen något annat?! Den var ju inte precis baserad på boken... Särskilt inte slutet - som i boken är ett av sf-/skräck-genrens bästa slut någonsin! Jag tänker mig att filmskaparna läste på baksidan av boken, tyckte "Wow, vad coolt" och skrev manus. De passade också på att göra Neville i det närmaste lika stryktålig som vampyrerna, men det kanske var nån sorts metalitterär kommentar? ;)

På tal om Cavemen....


Nene: Min inre arkeolog ryser vid tanken på pyramider och mammutar (inte bara i samma tidsålder men på samma plats!). Trots det kan jag inte låta bli att hurra över möjligheterna i en grottmänniskofilm! Jag önskar att de hade fått ha lite mer kläder bara... vad är det med modern film och pälskalsonger..? *går iväg och skakar på huvudet*

torsdag 24 januari 2008

Astronauts vs Cavemen

Helt i linje med "Hole in the World"-avsnittet i Angel säsong 5 har vi här i butiken fört ett långtgående argument kring vilka som skulle vinna en fajt, astronauter eller grottmän.

Det börjar naturligtvis med en uppeldad debatt kring vilka som är grottmännen i fråga...

Nene: *kastar sig in i diskussionen beväpnad med grävslev och kursböcker* Det är avgörande för saken ifall vi menar Cro Magnon eller Neanderthalare. Neanderthalare är de som vanligen kallas grottmän och de har större muskelfästen och större hjärna än den klenare grenen av homo sapiens-trädet, Cro Magnon. Trots detta får jag hävda att grottmännen i vår fajt måste vara Cro Magnon, våra förfäder, de överlevde neanderthalarna (eller slog ihjäl dem, juryn har inte bestämt sig än...) alltså vore det dumt att redan i det här stadiet rigga fajten med en utdöende ras... även om den är fysiskt överlägsen i storlek...
Och grottMÄN förresten, tror vi inte att tjejerna kunde slåss om de velat? Jag hävdar att vi måste kalla dem för grottfolk...

Karin: Pah! Alla vet ju att grottmännen (eller vi kan kalla dem troglodyter om du vill?) gick under när golgafrinchanerna dök upp - i rymdskepp! (Okej, det kraschade, men det hade fört dem dit och de gjorde sig hemmastadda och tog över. Uppfann badkar och allt möjligt.)

Nene: Här skulle jag vilja påpeka att Liftarens guide till galaxen är en förtjusande FIKTION. Jag baserar mina åtagande på VETENSKAP.

Karin: Hädare!! LGTG innehåller Svaret! Skulle Douglas Adams ha ljugit?! För övrigt: antagandet att "vetenskap" skulle vara mer "värt" eller mer "pålitligt" än "fiktion" är en felaktig hierarki som bygger på den rådande paradigmens förstelnade antaganden och som bara går att bevisa med sina egna medel, vilket gör att bevisen inte håller för närmare granskning utan faller som de endast i språket existerande luftslott de är. Vetenskap är fiktion med en fanatisk fanbase. Så det så. ;-p

Nene: Precis som religion menar du? På tal om hädare då alltså...

Karin: Ja, det är vad jag menar. *hukar sig för stenarna som plötsligt viner runt öronen och glaset som rasar från taket* Att tro ironiskt på något man vet är fiktion är fullständigt försvarbart. Men för att nu återgå till själva fajten, håller jag med katafon: Mal, Zoe och Jayne mot ett gäng undernärda, obildade bär-och-asätare...

Nene: Undernärda! *splutter, fnys* De hade minsann bättre matvanor än de där tofuätande, algälskande generationsskeppsnissarna!

Karin: Mänskligheten har ju utvecklats, och vegetarisk rymdmat är bara ett exempel! Det här är inte bara en fysisk kamp utan även en intellektuell. Visionerna och tänkandet som krävs för att inte bara drömma om the last frontier utan dessutom faktiskt söka upp den och boldly go where no man (or woman!) has gone before är vad som kommer att vinna kampen för astronauterna! Och vi har definitivt tjejer, dvs övertag: Ripley, Leia, Zoe, Vatta, Janeway, Trillian, Kara... Dessutom har vi ju The Force.

Nene: Nu är du där igen! Fiktiva karaktärer, pah! Armstrong och Fugelsang skulle inte överleva en hand-to-hand med en stadig jagar-för-att-överleva grottmänniska!

Karin: Inte? Har du sett Det rätta virket? Och den är dessutom baserad på verkliga händelser (även om det förstås blir fiktion i berättandet, men i alla fall.)

Nene: Dina argument och exempel är så hypotetiska att det ekar tomt mellan dem.

Karin: Det kallas att anpassa sig efter sitt forum. Hur hypotetisk är inte vår fajt? Det enda sättet på vilket vi skulle kunna göra verklighet av den är med hjälp av tidsresor - redan ett-noll till astronauterna, som alltså tillochmed kan avgöra om och hur kampen blir av.

Nene: Och skulle det vara en fråga om fiktiva karaktärer *viftar bort alla dekonstruktivistiska invändningar* så skulle Herman Hedning garanterat, med sin kroppsodör enbart, driva dina förkämpar på flykten. Och att boldly go where no one has gone before? Hur tror du vi hamnade här? Om astronauterna är framgångsrika och storartade individer så är det bara för att de sitter på axlarna på jättar - grottmänniskorna!

Karin: Som jag sa tidigare så ja, vi utvecklas. Om vi blir renligare men mindre brutala är det väl för att vi kommit på bättre lösningar? Fast, tja, har vi verkligen det?... Och så parafraserar du Coleridge... får jag ändra min röst till poeterna?

...och så vidare i all oändlighet... ett tips till allmänheten: låt inte en arkeolog och en poststrukturalist värma upp sig inför ett ämne, det är omöjligt att hindra framfarten då!

***

Det kommer att komma fler omröstningar! Ungefär varannan vecka bussar vi nya och gamla dödsfiender mot varandra. Vinnarna går vidare för att möta varandra.

onsdag 23 januari 2008

Harry är här!

Nu har vi äntligen fått in pocketen av White night, den senaste delen i Jim Butchers The Dresden files. Vi har dessutom extra lågt pris - 55 riksdaler - på Storm front, första delen i serien: så om du inte redan har stiftat bekantskap med Harry Dresden så är det dags nu!











Harry Dresden är en hårdkokt trollkarl/privatdeckare i Chicago, en cynisk good guy som oftast har alla oddsen emot sig men försvarar sig med magi och tykna one-liners. Böckerna är skrivet på ett snyggt noir-språk och bjuder på konstant action.

Låt se om jag kan komma ihåg hur många som är ute efter honom för tillfället: vampyrerna, faeries från vinterhovet, Erlkönig och den vilda jakten, trollkarlarnas råd, demonen som besatt honom, undrar om det inte är kvar någon nekromantiker med en grudge också - och det är säkert fler ändå. Dessutom måste han utbilda en trulig ung magiker, fria sin halvbror från mordmisstankar och bestämma vad han egentligen känner för en viss blond polis. Yay :) Nu ska jag bara läsa ut The good fairies of New York så ska jag ge mig direkt på the vicious fairies of Chicago.

I april kommer del 10, Small favor, inbunden. Harry finns även som tv-serie samt ska i sommar bli graphic novel: visst ser det snyggt ut?

/Karin Murphy

måndag 21 januari 2008

Come out, Neville...












Inför biopremiären på fredag är vi väldigt nyfikna på att se vad filmmakarna har gjort av den utmärkta romanen I am legend. Science fiction-/skräckklassikern handlar om Robert Neville, den möjligen siste människan på jorden, som försöker överleva omgiven av de monster resten av mänskligheten förvandlats till. De är vampyrer, men de mest zombiesque vampyrer jag någonsin haft nöjet att inte träffa personligen. Under dagarna söker Neville upp vampyrerna och avlivar så många han kan - och på nätterna belägrar vampyrerna Neville...

Två tidigare filmer har baserats på I am legend: The Omega man och The last man on earth.

/I am Karin

fredag 18 januari 2008

Mangaserier räddade!

I fjol avbröt mangaförlaget Mangismo sin verksamhet, vilket ledde till att utgivningen av många serier avbröts. Men nu nås vi av de goda nyheterna att Egmont Kärnan tar över utgivningen av de allra flesta av serierna! Återstående delar av följande serier kommer alltså att komma på svenska:



















Samurai Deeper Kyo, I.N.V.U., Vampire Game, Hellsing, Kare First Love och Chrono Crusade.

Fredagen den 7 mars släpps Kare First Love #9, Hellsing #7, I.N.V.U. #4, Chrono Crusade #6 och Samurai Deeper Kyo #23. . Samurai Deeper Kyo utkommer därefter med en ny del varje månad under 2008, övriga titlar utkommer med en ny del varannan månad till de är avslutade.

Två av Mangismos titlar ingår inte i uppgörelsen, dessa är Basara och Gravitation. Dessa finns dock att läsa på engelska (se här och här).

/Karin-san

torsdag 17 januari 2008

Mycket att läsa under våren!

Läser och läser Svensk Bokhandels tjocka katalog Vårens böcker 2008. Ett litet urval av vad som dyker upp på svenska framöver:
Bakhåll, de trevliga lundensarna, ger ut både Mary Shelley - Frankenstein, utk. juni - och H. P. Lovecraft - Pickmans modell och andra noveller, utk. februari. Efter att inte ha funnits på svenska på länge kommer H. P. Lovecraft ut två gånger i vår: även på Vertigo förlag: Fallet Charles Dexter Ward, utk. april.
En fullständigt oväntad men genast efterlängtad kokbok: Assars kokbok samlar recept från köken i Nollberga. Slabbgryta och Ond Saft, någon? Utk. april.
Andreas Romans nya bok är en skräckhistoria som heter Mörkrädd. David bestämmer sig för att bota sin skräck för mörkret genom att bo ensam i en stuga ute i skogen. Men är han verkligen ensam?... Utk. maj.
Cormac McCarthys mörkt post-apokalyptiska Vägen kommer på Bonniers i april. En far och hans son vandrar genom ett dött, bränt amerikanskt landskap, beredda att göra allt för att överleva mot alla odds.
Steven Halls Raw shark texts kommer på Damm i april. Kärlek, minnesförlust och konceptuella hajar som äter folks tankar...
Det mörka tornet: Revolvermannens berättelse är en tecknad serie/grafisk roman som berättar historien om den unge revolvermannen Roland av Gilead och vad som hände honom i baroniet Mejis: en historia som även berättats i Magiker och glas i Stephen Kings Det mörka tornet.
Nästa-bok-att-samla-på:
Nemi 6 och Rocky 14 i april från Kartago; Mästerdetektiven Conan 40-45, Inu Yasha 28-33 och Oh my goddess 5-10, en i månaden, från Egmont.
Tredje delen i Svärdens väktare av Nick Perumov heter Magikerns födelse och kommer i april på Ersatz.
Fjärde delen i Han som föddes att möta mörkret av Michelle Paver heter Vargbröder: Jagad av klanerna och kommer i mars på Semic.
Damm ger ut Riganterna del 2/Drenai del 13 - Midnattsfalken - av David Gemmell och Sanningens svärd del 17 - Skapelsens pelare - av Terry Goodkind, båda i mars.

Snart är det vår!!
/Optimist-Karin

måndag 14 januari 2008

Saurons egen galax!



Det här bara bevisar att han kan se oss.... The eye of the enemy is moving...

/Nene- med ett vakande öga mot himlen

lördag 12 januari 2008

The Walking Dead


Efter att ha blivit skottskadad i tjänsten vaknar polismannen Rick Grimes upp i en värld aldrig hade kunnat föreställa sig. Ensam på sjukhuset inser han att det som han kallar samhälle har försvunnit och kvar finns en hård verklighet översvämmad av zombies. Robert Kirkman, skaparen av Invincible och Marvel Zombies, tar sig an en av de mer bespottade och banaliserade genrer i ett försök att utforska människans väsen. Vem blir vi när civilisationens fasad bleknar och man tvingas ställa sig frågor vardagslivet aldrig har förevisat? Som läsare får man följa Rick i jakten på vänner, familj och trygghet. Med det degenererade samhället som bakgrund visar Robert Kirkman hur snabbt allt kan förändras då människan ställs inför överlevnadens dilemma.

Tony Moore och senare Charlie Adlard lyckas skapa en stämning som är såväl ödesmättad som ljuvligt, mogen ibland men oftast härsken. Valet att inte använda sig av färg skapar en blandning av vardag och ödslighet som perfekt återspeglar karaktärernas försök att skapa ordning i det kaos deras värld har hamnat i.

The Walking Dead är inte klassisk splatter eller skräck för den delen, men givetvis innehåller serien båda dessa element. Robert Kirkmans serie ska istället ses som ett socialt och psykologiskt experiment där vardagens förväntningar smulas sönder i överlevnadens namn.

Constantly hungry....-Johan

fredag 11 januari 2008

Is this how it ends?

Vad skulle vi göra om vi hittade en ny planet?

Vår egen är döende. Inte för att det oroar oss så mycket, vi är ju unga och vackra allihop - genetiskt fixerade vid valfri ålder, plastikopererade och obekymrade av ansvar eller svåra tankar. Vi har lagliga bordeller, virtuella personal shoppers, djupintervjuer på The One Minute Show och robotar som sköter allt det tråkiga.

Och så har vi ju den här nya planeten som vi ska flytta till allihop - en underbar, blågrön planet, orörd och rik, som vår egen för 65 miljoner år sedan. En ny chans, och nu vet vi ju vad vi gjorde fel: så den här gången kommer vi att göra allting rätt, vi ska ta vara på möjligheten vi fått.

Ett rymdskepp far iväg mot Planet Blue. Ombord finns bland annat Billie, som ifrågasätter för mycket, och Spike, en Robo sapiens. Det är början, men det blir mycket, mycket mer av den här boken - och jag kan nästan inte berätta om det för att inte spoila. En interplanetär kärlekshistoria fortsätter långt vidare i en berättelse om skeppsbrutna och stengudar, en berättelse om hemlängtan och ofrihet.

Klassisk dystopisk sf, både hoppfull och deprimerande, med många egna twists and turns, och så underbart vackert skrivet - som alltid hos Jeanette Winterson.

It isn't ended yet.

/Karin Crusoe


En recension till.

onsdag 9 januari 2008

SiP - PS

Nene saknar Strangers in Paradise, som nu är avslutad. Men författaren/tecknaren Terry Moore kommer med en ny serie - och den här gången skriver han science fiction! Echo väntas komma ut i mars.
/Karin bläddrar i Previews

måndag 7 januari 2008

Slut på något fantastiskt


Fool me once, shame on you.
Fool me twice, shame on me.
Try it again and I'll kick your ass
and trash your car and spam your
email and post your phone number
on myspace and write your
unauthorized biography and train your dog
to poop when the phone rings and then
sign you up for every call list in the country.
-Katchoo


Jag har under flera år läst och glatts åt den fantastiska serien Strangers in Paradise (SiP) som nu har nått sitt slut. Det medges att slutet nåddes redan i juli förra året (2007, ja tänk vad tiden rusar!) men jag har sparat på den tills nu.

Och den var tveklöst värd att vänta på!

För dem av er som inte läst SiP förut så ska jag försöka att inte förstöra det framtida nöjet men: Den långa kärlekshistorien mellan Katchoo (konstnär, galning, helt-och-hållet-babe) och Francine (velpotta, genuin vän, motvillig musa) får en upplösning. David Qin (åtråvärd mjukis med kriminella kontakter) går sitt öde till mötes och Casey (hurtig showgirl) får sina hemligheter blottade. Freddie fortsätter att vara samma slemmo som han alltid varit. Det är helt enklet mer av samma ljuvliga historier som vi mött i de tidigare albumen.

Eftersom det är det sista och avslutande stycket på en lång och skumpig väg har det en viss melankoli över sig. Jag får medge till ett par tårar vid väl valda ögonblick och de gjordes inte mindre av att Griffin Silver, som varit den påhittade musan (kan man säga det om en man? Eller heter det muse? Musai? Muso? Nåja...) för serien och som bidragit med låttexter, person och familj till att serien känns verklighetsförankrad, vid det här laget har avlidit under våldsamma former.

Så, hatten av för Terry Moore. Lysande arbete!

/Nene Baker

fredag 4 januari 2008

Svärd och galenskap

I en (bok-)värld full av serier och trilogier är det här en riktig pärla! Ellen Kushners The Privilege of the Sword är en väl utförd, vackert avrundad och helt fristående bok om en ung flickas möte med den vassa verkligheten.

Grundhistorien är som tagen ur en historisk roman: Galen hertig kräver att ung kvinnlig släkting lär sig svärdskonst mot att arvstvister löses. Underbara förutsättningar för en underbar bok!

Helt utöver att den handlar om en ung människas försök att förstå den bakvända välrden vuxna lever i så är det dessutom en fantastisk lättnad att läsa om en tjej som inte vill vara kille och gå omkring i byxor eller lära sig slåss med svärd. Hon vill helst av allt ha vackra kläder och gå på danser som alla andra tjejer men får inte! Hon tar sitt öde med relativ ro och övertygande tonårstjurighet och är helt fantastiskt trevlig att spendera (läs-)tid med.

Världen som Kushner skriver i känns igen från hennes tidigare bok Swordspoint och flera av karktärerna är återkommande, men för den sakens skull behöver man inte ha läst Swordspoint för att ha glädje av The Privilege of the Sword.

/The Black Rose (Nene)

onsdag 2 januari 2008

Nyårslöften!

Våra nyårslöften inför 2008:

Karin ska läsa:
Jeanette Winterson: The stone gods; Clive Barker: The great and secret show; Charles Stross: The atrocity archives; William Gibson & Bruce Sterling: The difference engine; Tanith Lee: Piratica III; Rob Thurman: Madhouse; China Miéville; Philip Pullman: Once upon a time in the North; Martin Millar: The good fairies of New York; Mark Chadbourn: Jack of ravens.
Karin ska se:
I am legend; Sweeney Todd; Låt den rätte komma in; Spiderwick; Bläckhjärta (om den inte kommer till Sverige i år så får jag komma till den!); Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull; Twin Peaks-boxen.
Karin ska spela:
Munchkin!

Nene ska läsa:
Jeanette Winterson- The Stone Gods; Richelle Mead - Succubus On Top (släpps inbunden nu i januari och kommer i pocket i augusti); Tanith Lee - Piratica II och III; George RR Martin - Dance of Dragons (om han behagar släppa den under 2008); hela Doris Lessings serie (när vi nu har fått en nobelpristagare inom vår genre duger det inte att bara ha läst en av böckerna...); Elizabeth Bear - New Amsterdam, Dust, Undertow och allt hon kan tänkas släppa under 2008.
Nene ska se:
alla filmer Karin ska se, men kanske inte på bio (det är inte bra för blodtrycket med folk som snackar sönder ens filmer); hela Blade Runner-boxen!
Nene ska spela:
Arkham Horror med alla expansionerna; Diamant; Dungeons and Dragons och Cthulhu (som vanligt) och kanske är 2008 året då jag tar mig igenom A Game of Thrones (med expansion)!

Anji ska läsa:
Northern lights/The golden compass av Philip Pullman; Richard Morgans serie om Takeshi Kovacs; Sandman.
Anji ska se:
Aliens vs Predator - Requiem; The orphanage - hoppas den kommer till Sverige!; Iron man; Cloverfield.
Anji ska spela:
Starcraft the boardgame; Arkham horror; War of the ring; UFS och Hellgame.

Vad är era nyårslöften?


(fyrverkeribilden kommer härifrån)