fredag 28 december 2007

Fler svar

Fler frågor och svar från vår frågelåda!

Fråga: Har ni Don't Panic-handdukar?
Svar: Vi har haft - och fler är på väg in! :)

Fråga: Counter Strike?
Svar: Som nämnt tidigare har vi inte tv- och dataspel.

Fråga: Vart köpte ni era pepparkakor?
Svar: På Hemköp, de heter Nyåkers hjärtan.

Fråga: Starwars-monopol och monopol i olika former?
Svar: Precis som med roliga schack-versioner håller vi ögonen öppna och hoppas att våra distributörer tar fram några nya varianter; de som har funnits tidigare verkar överlag vara ur tryck.

/Magic Eight Ball-Karin

söndag 23 december 2007

fredag 21 december 2007

Sedan behövs bara glögg och pepparkakor

Få den rätta julstämningen med SF-bokhandeln!

J.R.R. Tolkiens vackra Letters from Father Christmas samlar de handskrivna och illustrerade brev Tolkiens barn varje jul fick från jultomten .




"Unwisely, Santa offered a teddy bear to James, unaware that he had been mauled by a grizzly earlier that year." Tim Burton berättar kusliga mysiga julberättelser på vers i The melancholy death of Oyster Boy & other stories. Extra julstämning - med musik! - finns i Burtons långfilm The nightmare before Christmas.

Fler långfilmer som utspelar sig under de gemytliga juletiderna med frid på jorden och åt människorna en god vilja: Black Christmas, Silent night, deadly night och Gremlins!






Terry Pratchett firar jul i Svinvinternatt och Wintersmith, och Doctor Whos konfidentiella julspecial finns med på skivan The runaway bride. Övernaturlig romans på julen firas det i Holidays are hell; Peter, Susan, Edmund och Lucy letar efter jultomten i den eviga vintern i Narnia i Häxan och lejonet.







Och så måste vi förstås tjata litet mer om den allra bästa julmusiken: A very scary solstice och An even scarier solstice - Cthulhu-julsånger utgivna av The H.P. Lovecraft Historical Society.

/Satan's little helper

Tjejer med det lilla extra

Inom fantasy finns det en undergenre som kallas "urban fantasy" eller "alternativ verklighet". Dessa böcker utspelar sig i vår verklighet men med övernaturliga inslag bredvid allt det vardagliga. Älvor och mobiltelefoner, varulvar och motorcyklar, vampyrer och kaffekokare, magiker och kattmat, häxor och räkningar... Listan kan göras längre, men ni förstår.

Inom denna genre finns flera av mina absoluta favorit-sträckläsare. Det överaskade mig en aning när jag fick veta att det jag gillade bäst kallades chick-lit (alltså tjej-böcker, motsvarande tjej-filmer, chick-flick). Jag som var övertygad om att dessa böcker skulle passa alla och att det var fantastiska att läsa!

Nåja, till sist fick jag inse att det fanns flera gemensamma nämnare i dessa favoriter: en stark kvinnlig huvudperson, ett eller flera (oftast övernaturliga) romantiska intressen och en hel del äventyr och dramatik. (och här i butiken dubbades genren prompt till "fantzy", så ni vet...)

Så nu vill jag slå ett slag för riktigt bra chick-lit-serier. Har du inte läst dessa så har du ingen aning om hur underbar genren kan vara!

Succubus Blues av Richelle Mead
Vad finns det att inte gilla med en succubus som inte vill vara ond, jobbar i en bokaffär och har ett kärleksförhållande till en specifik bokserie? Det är årets härligaste feel-good-bok! Jag ser verkligen fram emot Succubus On Top och Succubus Dreams som skrivs just nu!



Dead Until Dark av Charlaine Harris
Sookie Stackhouse, den blonda tankeläsaren som jobbar som servitris i en bar, blir inblandad i den övernaturliga världen i södra USA. Detta är en serie som inte går att släppa. Tack och lov behöver man inte det heller, det följer ytterligare sex delar med Sookie i huvudrollen!



Kitty and the Midnight Hour av Carrie Vaughn
Kitty har blivit varulv mot sin vilja, är programledare för ett radioprogram som går mitt i natten och börjar tala om det övernaturliga, gör upp med sin flock och är härligt spydig under tiden. Serien blir bara bättre och bättre och de följande två böckerna är lika ljuvligt spydiga som den första. Hennes avund inför en konkurrent som spelar Bela Lugosi's Dead som signaturmelodi är hjärtinnerlig!


Moon Called är den första i en serie av Patricia Briggs om Mercy, en bilmekaniker/självständig tjej/hamnskiftare som blir prärievarg när hon känner för det och blir indragen i politiken i den lokala varulvsflocken. Tvåan, Blood Bound, var om möjligt ännu bättre än ettan och nu har äntligen trean, Iron Kissed, kommit!


/Upp med fötterna, äta praliner och vara dekadent- Nene

torsdag 13 december 2007

Vi vet ännu mer!

Fler svar på frågor från vår fråge-/förslagslåda!

Fråga: Science fiction-böcker av Octavia Butler?
Svar: Tyvärr är många av hennes böcker slut på förlaget. Den nya boken Fledgling är dock på gång in, och bl a Lilith's brood finns att beställa.

Fråga: Vi vill ha mer Nodame Cantabile, Nana och Strawberry Marshmallow!
Svar: Av Nodame Cantabile har vi bara de första delarna inne, men det går utmärkt att komma in och beställa resten av serien. Nana och Strawberry Marshmallow försöker vi ha kompletta serier av, men ibland blir det glapp när det tar slut i hyllan och inte hunnit komma in fler exemplar.

Fråga: Lust med en fanzin-hylla?
Svar: Tja, varför inte? Fanzin-redaktörer är välkomna in att visa sina alster.

Fråga: Datorspel?
Svar: Har vi inte. Vi kräver att man ska vara social när man spelar våra spel ;)

Fråga: Hade varit coolt med lite mera av Tom Cruise.
Svar: Vi har En vampyrs bekännelse, Minority report och Världarnas krig inne samt Legenden på gång in, fler titlar finns att beställa.

Övriga frågor om specifika artiklar får man jättegärna fråga oss om - i butiken, på telefon 040-230 520 eller på mejl, malmo[@]sfbok.se (ta bort klamrarna i mejladressen). Det vi inte har inne är ofta på väg in eller går att beställa. Fler frågor och svar här.

/Orakel-Karin

Höst för Mouse Guard, lagom till jul

Den kritikerrosade Mouse Guard av David Petersen har äntligen nått vår butik. Den hårda värld som Mouse Guard utspelar sig i bebos till stor del av möss som vi möter i en miljö vilken kan liknas vid vår egen tidiga medeltid. Dessa små liv lever i en ständig kamp mot de rovdjur som utgör ett hot mot deras samhälle. För att stävja sig mot dessa faror upprättas musgardet, en grupp vars uppgifter innefattar beskydd, stigfinnande och spejning. I verket som utnämdes till 2006 års bästa indieserie av Wizard får vi följa Saxon, Kenzie och Lieam i deras försök att förebygga en sammansvärjning mot deras älskade garde.

Ett måste för dig som älskar Det susar i säven, Den långa flykten eller Nalle Puh och inte kan få nog. David Petersens illustrationer är fantastiska och serien är väl förtjänt av alla de utmärkelser och lovord den har fått.

För er som inte kan få nog finns det även en uppföljare, Mouse Guard; Winter 1152

‘Hail all those who are able, any mouse can, any mouse will, but the Guard prevail’

/ Xioan, ready, willing and able, for the Guard!

onsdag 12 december 2007

Vi vet allt!

Många modiga människor har lämnat lappar i vår förslags-/frågelåda. Alla deras personuppgifter är nu registrerade i vår databas och våra representanter kommer att söka upp dem med svar när de minst anar, men vi tänkte att svaren på många av frågorna kan vara av allmänt intresse. Därför delar vi med oss av svaren här:

Fråga: Kommer det att gå att beställa in katalogtitlar till er butik istället för till ens egen brevlåda?
Svar: Ja, det går utmärkt! Och ja, det blir fraktfritt: du betalar endast priset på hemsidan.

Fråga: Flera plånböcker från flera olika manga-serier?
Svar: Vi har bett moderskeppet skicka ner massor av många mangaprylar av alla slag, men det är svårt att säga exakt vad som kommer när: det beror på vad leverantören har inne.

Fråga: En separat hylla för yaoi?
Svar: Det har vi redan! Den första mangahyllan du ser när du kommer in har nyheter på framsidan och yaoi / yuri på baksidan, översta hyllan.

Fråga: När kommer tomten?
Svar: På julafton, 24 december. Om du har varit snäll. Annars kommer Jack.

Fråga: Hur är det med schack, gärna något annorlunda bräde?
Svar: Specialschacken med t ex Star wars eller Sagan om ringen görs oftast i mycket små upplagor och de flesta vi har haft är slutsålda. Schack extraordinaire finns dock att få tag på...

Fråga: Vore hjälpsamt med lite recensioner och listor! För nybörjare...
Svar: Recensioner och listor hittar du både här på bloggen och på moderskeppet. Dessutom har vi nu i bokhandeln två väggar fulla med böcker och filmer Nördarna Rekommenderar!

Fråga: Skaffa hentai!
Svar: Nej.

Fråga: Ni borde sälja SF-bokhandeln-t-shirts!
Svar: Det ska vi! De håller på att sys för fullt av små imps och damer i The Seamstresses' Guild.

Fråga: Simpsons-filmer?
Svar: Simpsons-filmen har vi alldeles nyss fått in, och säsongsboxarna från tv-serien finns att beställa.

Fråga: Är det sant?
Svar: 42.

Fler frågor och svar kommer efterhand.

/Karin, orakel

tisdag 11 december 2007

Författare utvald till att skriva klart Wheel of Time

Robert Jordans änka har nu valt ut författaren Brandon Sanderson till att skriva A memory of light, sista boken i Wheel of Time/Sagan om Drakens Återkomst. Läs press-releasen här och läs om Sandersons tidigare böcker här.

måndag 10 december 2007

Nobelt värre

Idag delas Nobelprisen ut, och litteraturpriset gick ju i år för ovanlighetens skull till en författare som bland annat skrivit science fiction! Doris Lessings serie Canopus in Argos: Archives berättar om jorden och andra planeter i en fjärran framtid och hur mänskligheten förändras - eller inte - genom tid och rum.

Andra nobelpristagare i butiken: Harry Martinson, Rudyard Kipling och Albert Einstein.

Till nästa år hoppas vi på: Umberto Eco, Haruki Murakami eller Thomas Pynchon. As if... :-/

/professor Karin

lördag 8 december 2007

Har sett Guldkompassen!


Nu har vi varit på bio igen! Guldkompassen bygger på första boken i Philip Pullmans trilogi His Dark Materials/Den mörka materian, och ända sedan vi läste böckerna första gången har vi längtat efter att få se världen (världarna) de utspelar sig i. Och nu har vi fått göra det!

I en otroligt vacker film får vi följa flickan Lyras farliga äventyr i en annorlunda värld där din själ går bredvid dig i djurform, så kallade daimoner. Lyra och hennes daimon Pantalaimon färdas från Oxford till Svalbard och möter häxor, pansarbjörnar, zyjenare, Slukare och präster i sitt sökande efter sanningen om Stoft: en sanning som den mäktiga kyrkan (Magisteriet) vill dölja.

Filmens miljöer och karaktärer är mycket snyggt och storslaget genomförda. Mycket av själva huvudhandlingen - om Stoft - förbigås tyvärr ganska flyktigt, men det har väl främst två anledningar. Dels att annars skulle filmen bli dubbelt så lång (vilket den hade kunnat få vara!), och dels att annars hade en massa konservativa kristna blivit upprörda (vilket de hade kunnat få bli).

Vi vill nämna också att precis som böckerna inte är barnböcker så är filmen ingen barnfilm. Vi skulle inte hindra någon från att läsa eller gå på bio, men dels är det litet avancerat och för kusligt för småbarn - och dels är det fullständigt njutbart även för dem vars daimoner har stelnat i en form.

När kommer nästa del då, The Subtle Knife? Vi längtar!

/Karin och Pyrrheus
(skaffa din egen daimon här!)

torsdag 6 december 2007

Guldkompassen! Daimons!

Imorgon, 7 december, är det äntligen biopremiär på Guldkompassen! På filmens hemsida kan man dessutom få sin egen daimon, och det har vi naturligtvis gjort! (Ha tålamod, det kan ta en liten stund att ladda.)

Karins daimon är en räv som heter Pyrrheus:


Anjis är katten Meida:


Och Nenes är musen Aradion:


Lisas är lejonet Araphon (tjohoo!):


Linas är haren Adan:


och Johans är kråkan Eumelia:


Vi måste ju också påminna alla, om det är någon som har missat det, att man måste ju läsa böckerna också!
Dessutom vill vi nämna att imorgon, fredag 7 december, stänger vi kl. 18.00 - vi ska ju på bio!

onsdag 5 december 2007

Ny SF-TV-kanal i vår!

Crippas filmblogg tipsar om att TV4 ska starta en ny nischkanal: för Science Fiction! Vi hoppar naturligtvis glatt på stället och applåderar flinande, och hoppas på intressant urval med bredd och djup, nytt och gammalt (och inte bara repriser...). Och med rymdskepp! Och tidsresor! Och aliens!
/Captain Karin med planer på ny TV-soffa

Spacelab - ikväll!

Ikväll 5 december är det dags för årets sista Spacelab på Vinylbaren! Fira Rymden 50 år och testa dina kunskaper i den grymma Sci Fi-TV-quizen!

lördag 1 december 2007

Har sett Beowulf!


Så igår var det premiär på Beowulf och vi var förstås där! Det var ett utmärkt äventyr med en härligt jordnära hjälte som skröt och skrävlade, förskönade sina hjältedåd och flexade sina muskler, förtjänade sina kamraters lojalitet och var allmänt hjältemodig. Tidens hjältar var inte blygsamma eller rentvättade och det var inte Beowulf heller. Ett klart plus.

Beowulfkvädet är fullt av detaljer som var med i filmen (och naturligtvis flera som inte kom med) som t. ex. att Grendels arm sattes upp på väggen i den stora hallen efter segern mot honom, som att Beowulf slogs naken och att inga vapen bet på Grendel. En rolig detalj är att i kvädet beskrivs Grendel och hans mor som ättlingar till den bibliske Kain, ett namn som återkommer i filmen hos en träl som får en avgörande biroll!

Att sen Beowulfs tre strider har blivit ihopskrivna till en pågående historia tycker jag var mycket lyckat. Beowulf slåss mot Grendel, mot Grendels mor och mot en drake både i kvädet och i filmen. Anledningarna till striderna och stridernas natur är snyggt förenade i filmen.

Egentligen fanns det bara en sak jag inte gillade med gårdagens filmvisning, och det var inte det grova språket, inte animeringen, inte friheterna som tagits med kvädet- det var de delar av publiken som pratade sig igenom filmen som om det var deras eget vardagsrum vi satt i! På en premiärvisning... jag fasar...

Manuset är skrivet av Robert Zemeckis och Neil Gaiman och skulle man gilla filmen så finns det en utmärkt roman skriven av Caitlin R. Kiernan efter filmmanuset!

/Nej till prat på bio-Nene